Redactie
Redactie Inspiratie 24 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

7 x inspiratie: lente-ontbijtjes voor elke dag van de week

Natuurlijk, een bakje yoghurt met muesli als ontbijt is heerlijk. Maar soms wil je gewoon iets ánders, iets nieuws! Met iets (met de nadruk op iets, want deze recepten zijn echt heel simpel) meer moeite stap je elke ochtend fluitend je bed uit omdat er zo’n goddelijk ontbijt op je wacht.

Daarom: 7 ontbijt-ideeën, voor elke dag van de week één. Laat je ons weten welke je favoriet is?

Maandag: supersmoothie van havermout framboos en banaan

  • 100 gram diepgevroren of een bakje verse bosbessen
  • 1 banaan
  • 2 cm gember, geschild (of meer als je van pittig houdt)
  • 100 ml kokoswater
  • Sap van 1 sinaasappel
  • 2 theelepels kokosrasp

Begin de week goed met een super smaakvolle en frisse supersmoothie. Klik op onderstaande foto om naar het bijbehorende recept te gaan.

Dinsdag: fruitsalade met kokosyoghurt

  • 1 appel, in stukjes
  • 2 handjes blauwe bessen
  • 1 handje frambozen
  • 1 handje aardbeien
  • 1 kleine mango, in stukjes
  • 150 gram yoghurt, bijvoorbeeld volle yoghurt of sojayoghurt
  • 20 gram geraspte kokos
  • 20 ml kokosmelk
  • 1 theelepel honing
  • Een paar amandelen, ter garnering

Wat is er méér zomers dan een frisse fruitsalade als ontbijt? Simpel om te maken en altijd lekker. Kies je favoriete fruit uit het seizoen, bijvoorbeeld appel, blauwe bessen, frambozen, mango en aardbeien. Snijd al het fruit in stukjes en doe in een mooie kom.

Meng voor de romige kokosyoghurt de yoghurt met de kokosmelk, geraspte kokos en de honing in een kom. Roer goed door, maak eventueel af met wat gehakte noten en serveer in een kom met de fruitsalade.

Woensdag: makkelijke havermout

  • 30 gram havervlokken
  • 160 ml soja- of amandelmelk
  • 1 eetlepel lijnzaad of chiazaadjes
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 banaan, in plakjes

Wij zijn dol op good old havermoutpap gekookt in bijvoorbeeld amandelmelk met frambozen. Klik op onderstaande foto om naar het bijbehorende recept te gaan.

Donderdag: (spelt) bulgur ontbijt met bosbessen en karnemelk

  • 75 gram (spelt)bulgur
  • 2 handjes bosbessen
  • 1 rijpe banaan
  • 150 ml karnemelk
  • 1 eetlepel ahornsiroop (honing kan ook)
  • Geraspte kokos
  • Fijngehakte noten en rozijnen (bijvoorbeeld amandelschaafsel, hazelnoten, walnoten of pitten)

Bulgur als ontbijt? Waarom niet! Ellen van de heerlijke blog MadebyEllen laat zien dat dit graan ook heel geschikt is om ‘s ochtends te eten. De combinatie van karnemelk en bosbessen maakt het gerecht lekker fris en zomers.

Klik op onderstaande foto om naar het bijbehorende recept te gaan.

Vrijdag: gezonde lactosevrije banaanpannenkoekjes

  • 1 rijpe banaan
  • 2 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder

Dit simpele recept voor banaanpannenkoekjes bestaande uit maar twee (!) ingrediënten vonden we op de blog Uit Pauline’s Keuken. Handig voor iedereen die geen lactose kan of wil eten en binnen een paar minuutjes gemaakt. Klik op de afbeelding voor het volledige recept. Tip: serveer met wat extra plakjes banaan, bosbessen of frambozen en wat ahorn- of agavesiroop. Mmm!

Klik op onderstaande foto om naar het bijbehorende recept te gaan.

Zaterdag: Rabarbermuffins

  • 200 gram speltmeel
  • 1 ei
  • 70 gram havermoutvlokken
  • 240 ml karnemelk
  • 90 gram boter, gesmolten
  • 100 ml agavesiroop
  • 10 gram bakpoeder
  • 1 theelepel vanille extract
  • 150 gram rabarber, in kleine stukjes gesneden
  • Een snuf zout
  • Optioneel: noten, zaden of havervlokken voor de topping

Eindelijk… het is weer tijd voor rabarber! Wat hebben wij lang gewacht op deze heerlijke, iets zoete groente. Je weekend kan niet beter beginnen met deze speltmuffins met rabarber. Zo maak je ze:

Verwarm de oven op 200 graden. Doe de agavesiroop, gesmolten boter, het ei, de vanille en de karnemelk in een grote kom en meng goed. Schep er vervolgens de rabarber door. Strooi er het speltmeel, bakpoeder, zout en havermout over. Spatel alles luchtig en snel door elkaar en verdeel over een muffinblik. Maak eventueel af met wat havermoutvlokken. Bak de muffins in 20 tot 25 minuten gaar. Eet de muffins warm, eventueel met een flinke dot slagroom. Het is tenslotte zaterdag!

Zondag: Groene asperges met ei & geroosterd ciabattabrood

  • Ongeveer 10 groene asperges
  • 4 verse eieren
  • 4 sneden ciabattabrood ingesmeerd met wat olijfolie, arachideolie of zonnebloemolie om in te bakken
  • Een paar takjes verse tijm
  • 1 citroen
  • Snuf grof zeezout en peper

Dit heerlijke recept van Sarah aan de Kook is goddelijk in zijn eenvoud en perfect voor een relaxte zondagochtend. En ja, ook als ontbijt! De combinatie van asperges met ei geeft een heerlijk lente-gevoel. Klik op de foto voor de beschrijving van het recept.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.