Redactie
Redactie Dessertrecepten 11 mei 2013
Leestijd: 2 minuten

Hét basisrecept voor homemade zoet deeg (+ 10 variaties!)

Het is natuurlijk erg makkelijk, kant-en-klaar zoet deeg uit de supermarkt. Maar waarom zou je niet nét wat meer moeite doen en het zelf maken? Het wordt zeker beloond. Wij geven ons ultieme basisrecept voor zoet korstdeeg weg dat goed matcht met al je homemade taarten.

Zelfs als dit de eerste keer is dat je je waagt aan het zelf maken van deeg, is dit recept heel goed te doen. Heb je het basisdeeg onder de knie? Experimenteer dan eens met de extra ingrediënten en smaakjes.

Meng de bloem met de suiker en het zout. Wrijf er met je de toppen van je vingers de klontjes boter door. Dit zorgt voor een korrelige structuur en voorkomt smelten van de boter. Meng de “kruimels” met de los geklopte eieren. Kneed het deeg in zo min mogelijk tijd tot een egale massa, verpak het in vershoudfolie en laat minstens 1 á 2 uur rusten in de koelkast, langer mag altijd.

Verwarm ondertussen je oven op 180 graden. Rol het deeg uit op een dun met bloem bestoven werkvlak tot een ronde lap. Vul de taartvorm met het deeg, bedek met bakpapier en de blindbakvulling en bak de bodem in 20-25 minuten blind. Volg verder het (zoete) recept van je keuze.

10 x variatie: 

– Vervang de suiker voor (zelfgemaakte) vanillesuiker

– Vervang de suiker voor koekkruiden of kaneel

– Vervang 100 gram van de bloem door amandel- of kokosmeel (hiervoor maal je kokosrasp fijn in de keukenmachine)

– Voeg de rasp van 1 biologische citroen toe

– Voeg de rasp van 1 biologische sinaasappel toe

– Voeg extra toe: amandelessence, rozenessence of vanille-extract

– Voeg wat cacaopoeder toe (lekker bij een chocolade- of notentaart)

– Voeg 50 gram fijn gehakte hazelnoten of walnoten toe

– Vervang 25 gram boter door 50 gram fijngemalen pijnboompitten

– Vervang de witte suiker voor oersuiker, dit is een ongeraffineerde suiker die verkrijgbaar is bij de natuurvoedingswinkel

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.