Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 19 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Joris Bijdendijk verwelkomt de chefs van SanBrite* bij Wils*: ‘Ik ben daar echt weggeblazen’

Zuchten dat januari zo’n saaie maand is, hoeft niet meer, want wie uit is op (culinair) spektakel kan nu terecht bij Wils*. Het Amsterdamse restaurant van Joris Bijdendijk kookt op 27 en 28 januari samen met chef Riccardo Gaspari van restaurant SanBrite* uit het Italiaanse Cortina d’Ampezzo. Verwacht alvast een boterspektakel.

Twee grote culinaire krachten smelten samen in het weekend van 27 en 28 januari. Het team van Wils (dat sinds 2021 een Michelinster draagt), verwelkomt de chefs van SanBrite. Het Italiaanse restaurant is bekroond met een Michelinster, een groene Michelinster en een plek in de World’s 50 Best Discovery-lijst.

Wat is SanBrite?

SanBrite staat bekend als een familiebedrijf (Gaspari nam het restaurant over van zijn ouders, toen het nog Brite de Larieto heette) dat volledig draait rondom zero-waste en self-produce.

De naam is een samentrekking van het woord ‘san’, dat gezondheid betekent en ‘brite’: een hut in de bergen waar melk wordt bewerkt. Groenten, fruit en kruiden komen uit eigen moestuin en ze houden hun eigen dieren voor vlees en zuivel. Chef Gaspari leerde in het bedrijf van zijn ouders alles over koken en farming en werkte ook een tijdje in de keuken van Massimo Bottura in Modena. In 2017 startte hij SanBrite, samen met zijn vrouw Ludovica, die general manager is in het bedrijf.

Joris: “De eerste keer dat ik bij chef Riccardo en zijn vrouw Ludovica aanschoof was ik meteen weggeblazen. Hun gastvrijheid, natuurlijke manier van koken en verfijning zijn ongeëvenaard. Het voelt als een familierestaurant van het allerhoogste niveau waar in harmonie met dier en natuur wordt gekookt. Ik moest en zou SanBrite aan Nederland introduceren; bij deze.”

Bezeten van boter

Net als Joris Bijdendijk zijn Riccardo en Ludovica bezeten van boter. De boter die ze in hun eigen restaurant serveren wordt elke ochtend vers gemaakt door hun “zuivelman” Marco en belandt in een hoog opgeklopte toren op tafel. Ze zullen die boter ook serveren bij het huisgemaakte brood van Maxim Rolvink, de bakker van Wils.

De twee restaurants serveren samen in totaal 6 snacks en 6 gangen voor € 130,- per persoon. Op vrijdag 27 januari kun je bij Wils aanschuiven voor dit bijzondere, once in a lifetime diner, op zaterdag 28 januari zowel voor een lunch als een diner. Reserveren kan via de website van Wils.

Meer over sterrenrestaurants:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.