Melvin Sturm
Melvin Sturm Culinair nieuws 23 apr 2025
Leestijd: 3 minuten

Tragisch nieuws: culinair icoon en sterrenchef Jonnie Boer (60) onverwachts overleden

Het nieuws komt hard binnen in de culinaire wereld: Jonnie Boer, de Nederlandse topchef die De Librije groot maakte, is overleden. Hij werd slechts 60 jaar. Het overlijden vond plaats op Bonaire, waar Jonnie aan een longembolie stierf, zo meldt De Telegraaf.

Jonnie Boer was samen met zijn vrouw Thérèse het gezicht van De Librije*** in Zwolle waar hij in 1987 begon als leerling-kok. Het restaurant groeide door zijn harde werk uit tot één van de meest gerenommeerde restaurants van Europa, dat sinds 2004 bekroond is met drie Michelinsterren.

Jonnie boer overleden op Bonaire

Door de jaren heen wisten Jonnie en Thérèse Boer hun culinaire visie steeds verder uit te dragen. Wat begon met De Librije groeide uit tot een culinair imperium dat tot ver over de Nederlandse grens ging.

In Zwolle kwamen daar nog drie restaurants bij en ook buiten Nederland lieten ze hun sporen na: op Curaçao vestigden ze een zaak en ook op Bonaire – de plek waar Jonnie is overleden – openden ze twee restaurants, Brass Boer en Senang.

Culy sprak in 2019 uitgebreid met de chef en kreeg toen een uniek kijkje achter de schermen.

Meet the chef: in gesprek met Jonnie Boer (De Librije***)

Jonnie Boer
Foto: Aukje Wouters

Culy over Jonnie

Uiteraard is ook de Culy-redactie geraakt door het overlijden van de sterrenchef. Culy-hoofdredacteur Nancy van Batenburg:

“Dit tragische nieuws raakt mij net zo hard als het overlijden van Anthony Bourdain (in 2018, red.). Zowel Bourdain als Jonnie zijn voor mij culinaire iconen die een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten op de gastronomie, maar ook op de manier waarop ik zelf begeesterd ben geraakt door eten en drinken, iets dat doorsijpelt in meerdere facetten van mijn leven. Bij Jonnie is dat natuurlijk ook nog eens heel dicht bij huis, want de Nederlandse foodscene is mede dankzij de invloed van Jonnie verworden tot wat het nu is: booming, creatief, verrassend, eigenzinnig en reikend naar de sterren. 

Jonnie, zijn vrouw Thérèse en hun team bij de Librije tilden die Nederlandse gastronomie bijna letterlijk op: als het mogelijk was voor een restaurant uit Zwolle om drie Michelinsterren te behalen en die jarenlang te behouden, dan was dat voor andere chefs ook iets om te ambiëren en om keihard naartoe te werken. Dat de chef dat ook nog eens deed door een eigenwijze koers te varen, met bijvoorbeeld rock ‘n roll-muziek uit de speakers en amuses die op je hand werden opgebouwd, was en is een toonbeeld van inspiratie dat tot ver buiten de landsgrenzen indruk maakt. 

De laatste jaren waren Jonnie en Thérèse bezig om hun nalatenschap over te dragen op de razend getalenteerde chef-kok Nelson Tanate – ooit begonnen als stagiair bij De Librije werkte hij zich omhoog tot de rechterhand van Jonnie – en hun kinderen Jimmie en Isabelle. Zij werden onlangs ook mede-eigenaren van het restaurant. In de zesdelige documentaire De Opvolging (Omroep MAX) konden we zien hoe het powerkoppel hun kinderen voorbereidde voor het vak. 

De Librije, maar ook de indrukwekkende visie en het nalatenschap van dit icoon van de Nederlandse foodscene zullen daarmee door sterke handen worden voortgezet, daar ben ik van overtuigd. Maar ik weet ook dat Jonnie met zijn overlijden een groot gat achterlaat in de culinaire wereld en zijn familie- en vriendenkring. Namens de redactie van Culy wens ik hen allemaal ontzettend veel sterkte. Dankjewel voor alles, chef.”

Meer over Jonnie Boer:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.