Emmo de Bie
Emmo de Bie Recepten 2 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Gamba’s met sinaasappelmarmelade van Sabrina Ghayour

In 2014 bracht de Iraans-Britse chef Sabrina Ghayour haar eerste kookboek ‘Persiana’ uit. De gerechten in dat boek waren geïnspireerd op haar eigen ervaringen met de Midden-Oosterse keuken, en het boek werd een enorm succes. Haar nieuwste boek – Persiana elke dag – zit bomvol heerlijke Midden-Oosterse recepten, die snel en eenvoudig te bereiden zijn. Vandaag mogen wij zo’n recept met je delen: gamba’s met sinaasappelmarinade, zuurbessen, chilipeper en knoflook.

De subtitel van het boek liegt er niet om: “Ongecompliceerde gerechten bomvol smaak”. Zo hoef je voor de gerechten in dit boek geen uren in de keuken te staan. Daarnaast zijn de porties vullend en geschikt voor het hele gezin.

Tip: de zuurbessen in dit recept zijn tegenwoordig in de grote supermarkten te koop onder de naam barberries.

Ghayour: “Ik kijk steeds vaker in mijn keukenkastje om me te laten inspireren door minder voor de hand liggende ingrediënten. Zo vormden ketchup en allerlei soorten azijn, chutneys en jam in verschillende recepten voor de smaakbasis. Daarnaast heb ik jam, honing en marmelade aan veel marinades toegevoegd, dus deze combinatie is eigenlijk niet echt verrassend. De saus is heerlijk kleverig en vult ook de zure smaak van de zuurbessen perfect aan.”

Gamba's van Sabrina Ghayour
Bron: Kris Kirkham

Gamba’s met sinaasappelmarinade, zuurbessen, chilipeper en knoflook

Voeg de boter met de zuurbessen, de bieslook, de sinaasappelmarmelade, de chilivlokken en flink wat zout en peper toe aan een kleine kom en klop goed door elkaar.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan op hoog vuur, voeg de gamba’s toe en roerbak 1 minuut tot ze aan de randjes lichtbruin zijn.

Haal de pan van het vuur, voeg het botermengsel toe aan de gamba’s en roer door. Serveer direct met knapperig brood.

> Persiana elke dag van Sabrina Gheyour (Good Cook) is online te koop voor € 27,50

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.