Culy sprak met Ali B over plantaardig eten en “die Leipe Mocro Flavour”

Ali B luistert voortaan óók naar de naam Ali V(ega). De rapper is namelijk steeds meer plantaardig gaan eten en maakt zich er hard voor om meer mensen te inspireren om hetzelfde te doen. Zo brengt hij nu zijn hit ‘Die Leipe Mocro Flavour’ opnieuw uit in een vega jasje én lanceerde hij zijn eigen plantaardige Marokkaans gekruide kipstukjes in samenwerking met LikeMeat. Culy sprak met Ali over plant based eten.

Ali: “Die Mocro flavour zonder ras el hanout, da’s als de Champions League finale zonder bal!”

Vertel: kan Ali B een beetje koken?

Ali: “Niet heel erg goed, maar daardoor heb ik wel weer iets om voor te leven. Je weet toch wel, net wanneer je denkt dat je alles hebt ontdekt, is er weer iets waarvan je denkt: dát kan ik nog leren. Dat heb ik met koken. Koken en voetbaltrainer worden: dat zijn mijn ambities. In welke volgorde? Dat ligt eraan of mijn vrouw dit leest. Ik houd wel heel erg van lekker eten, heel erg.”

Hoe uit zich dat bij jou?

“In de meest extreme vorm: dat ik niet graag eten deel. Als ik mijn bordje heb, is dat echt een soort avondje stappen tussen mij en mijn bord eten gewoon. Daar mag je niet zomaar tussenkomen. Dat vind ik niet leuk, het is mijn moment weet je wel. Ik ben natuurlijk veel aan het werk, maar als ik eet, dan is dat gewoon mijn momentje, mijn pauze, mijn vakantie. De koks in mijn leven zijn mijn vrouw, mijn moeder en mijn schoonmoeder: zij koken het allerlekkerst.”

Wat eet je dan graag?

“Mijn vrouw kan goed Marokkaans koken, Surinaams en Thais. En ik ben dol op roti, oestersaus en tajines. Mijn favoriete gerecht is denk ik toch roti. Of iets met oestersaus. Maar dat komt ook doordat ik daar nu trek in heb. Je kent dat wel toch? Als ik net zes weken in Marokko ben geweest, heb ik even geen zin meer in de Marokkaanse keuken. Als ik tour dan eet ik meestal Thais, maar daar ben ik op een gegeven moment helemaal klaar mee. Ik heb nu gewoon trek in roti, dus je stelt een vraag die wordt beantwoord door mijn papillen. En dan de roti zoals mijn vrouw ‘m maakt.”

Sinds begin dit jaar zet jij je in om heel Nederland te inspireren om wat vaker plantaardig te eten. Waarom vind je dit belangrijk?

“Omdat ik het gevoel heb dat de hele vleesindustrie niet super transparant is. Ik ben me erin gaan verdiepen en ontdekte steeds meer dat me niet aanstaat. Dat maakte dat ik steeds minder kon genieten van vlees. Ik heb geen zin om ruzie te maken of hier heel activistisch te worden, ik dacht bij mezelf: de verandering die ik wil zien, wil ik gewoon zijn.

En dus kwam ik tot de conclusie: laat ik maar gewoon wat gaan doen. Ik ben toen overgestapt op plant based soul food. Dus mijn favoriete gerechten uit de Thaise, Marokkaanse, Indiase en Surinaamse keukens en die veganizen. Die keukens lenen zich daar ook voor. Dat zijn zulke goede smaken, die kun je makkelijk upgraden.”

Ali B
Bron: © Marty Marn

Ali: “Ik kom net bij de fabriek vandaan. Als je je ogen sluit, ruikt het er nu naar de markt van Marrakech.”

Hoe moeilijk of makkelijk is het voor jou om plantaardig te eten? Je was naar eigen zeggen een echte vleesliefhebber.

“Het was wel moeilijk, met name met de cravings. Dat is denk ik net zo moeilijk als stoppen met suiker, of roken: het is met name moeilijk op momenten dat het aanbod er vooral niet is en die craving komt. Ik moest steeds meer mijn leven aanpassen en bijvoorbeeld ook eten meenemen van thuis, want ik ben natuurlijk veel onderweg. Dus dat ging stapsgewijs.

Ik geloof ook dat als het aanbod er is, het makkelijker wordt. Thuis lukt het me heel goed om plantaardig te eten, omdat mijn koelkast en vriezer vol zitten met plant based gehaktballen, frikandellen, kip, plant based burgers…”

Wat heeft Ali B altijd in huis?

“Rijst is er altijd. Maar bijvoorbeeld ook plant based frikandellen: die stop ik graag in de airfryer.”

Hoe neem je je kinderen mee in het plant based verhaal?

“Ik vertrouw erop dat als zij zich verdiepen, ik ze niks hoef te vertellen, dat ze zelf de juiste keuze maken. Mijn kinderen eten gewoon mee met ons. Of ze makkelijke eters zijn? Ik zeg het je: ik snap niet hoe ze tot zover hebben geleefd als ik zie hoe weinig ze nu eten!

Mijn middelste vindt burgers heel lekker, de oudste is een wat lastigere eter. En de jongste: daar snap ik sowieso niks van. Ik weet echt niet wat ‘ie heeft gegeten in de afgelopen drie jaar, die is echt zo lastig. Eten met mijn kinderen is elke keer weer onderhandelen. Of ik daar een truc voor heb? Ja: ze niets geven tot ze honger hebben – dan gaan ze vanzelf eten.”

Je ontwikkelde voor LikeMeat je eigen product: vegan Marokkaans gekruide kipstukjes. Hoe ging dat proces?

“Dat was zoeken, zoeken, zoeken. Ik wilde de Marokkaanse smaak erin stoppen. Neem je bijvoorbeeld een Marokkaans gerecht, dan zitten de kruiden voornamelijk in de tajine of in de couscous, niet in het vlees. We kwamen er al gauw op uit dat het een broodjesproduct moest worden, zoiets als shoarma. Als je deze ‘kipstukjes’ op een broodje doet met knoflook en Samuraisaus (een mix van sambal en mayonaise, red.) – liefst ook vegan natuurlijk – dan is dat echt lekker. Vooral op een zacht Surinaams puntje of een pita. Maar ze zijn ook heel lekker met groente en rijst. Ze zijn al gekruid, dus ze zitten al volop in de Mocro Flavour.”

Er zit ook ras el hanout in, toch?

“Ja, hallo! Die Mocro Flavour zonder ras el hanout, da’s als de Champions League finale zonder bal! Dus het was een heel proces van proeven, discussiëren, met mijn moeder, mijn vrouw, mijn tantes. Elke keer proeven… Dan hadden we drie verschillende genummerde bordjes en dan was het bijvoorbeeld: bordje twee is wat we willen, maar met een klein beetje meer van bordje drie.

Ik kom net van de fabriek vandaan en ook al vriest het daar omdat het er natuurlijk superkoud moet zijn: als je je ogen sluit, ruikt het er nu naar de markt van Marrakech.”

Ali: “Ik wil graag een restaurantketen wil beginnen gespecialiseerd in soul food.”

Smaakt dit verhaal voor jou nu naar meer stappen in de culinaire wereld?

“Zeker, zeker! Vegan soul food overal: dáár ga ik mijn missie van maken. Ik wil graag een restaurantketen wil beginnen die gespecialiseerd is in soul food. Ik denk dan aan gerechten uit de Indiase, Thaise, Marokkaanse en Surinaamse keuken. Of ik daarvoor wil samenwerken met een bekende chef? Daar sta ik wel voor open ja. Bij dezen dus een oproepje op Culy.”

Waarom juist die kant op, een eigen restaurantketen?

“Omdat het aanbod nog niet is van wat het kan zijn. Soulfood – dat klinkt toch al geweldig? Daar word ik heel blij van. Ik hoop dat ik dan een goede roti heb – dat is voor mij echt een belangrijke. Het wordt ook zoeken en experimenteren, bijvoorbeeld hoe je dat doet met een tajine. Maar ik moet ook uitkijken dat mijn ideeën niet te groot zijn voor de realiteit, daar moet ik een balans in vinden. Dream big, execute realistic.”  

De plantaardige Marokkaans gekruide kipstukjes van Ali en LikeMeat zijn vanaf nu te koop bij Albert Heijn en te bestellen op ah.nl en bij online supermarkt Picnic. 

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Culy sprak met Ali B over plantaardig eten en “die Leipe Mocro Flavour”
Sluiten