Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 10 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

5 vragen aan… Donna Hay: ”Mijn moeder was niet zo’n goede chef, daarom ben ik gaan koken.”

In Culy’s nieuwe rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Donna Hay.

5 vragen aan Donna Hay

Ze is gevat, ze is grappig, ze is down to earth en al jaren weet ze de wereld te verlekkeren met haar heerlijke gerechten. Donna Hay is een grote vedette in de culinaire wereld en die bekendheid verwierf ze zowel door haar televisieprogramma’s als met haar kookboeken.

Dat zijn er al 14 inmiddels – bestsellers telkens – waarbij ze steeds weer bewijst hoe een paar eenvoudige ingrepen kunnen leiden tot smaakbommen.

Even more Basics to Brilliance is het vervolg op haar bestseller uit 2016. Naar aanleiding van dit nieuwe kookboek mochten we haar het hemd van het lijf vragen en dat doen we dan ook. Met een gezonde portie zenuwen, met een zakje borstplaatjes van Holtkamp als cadeautje en met veel liefde.

1. Wat heb je gisterenavond gegeten?

Donna: ”We gingen naar een restaurant om de hoek, De Kromme Watergang. We hadden kleine briochebroodjes, heerlijk. En ik had een soort Waldorfsalade, a bit different, en een knapperige gefrituurde kroket met aardappel en kaas – heel delicaat.

Ceviche van coquilles ook, gevolgd door een kleine portie octopus – alles kwam in kleine porties en dat is precies hoe ik graag eet – en eend met jus en foie gras. Het dessert bestond uit peer met sabayon en koffie-ijs. Het was heel goed! En dat in een knus restaurant dat casual aanvoelde.”

2. Welk ingrediënt vind je het meest ondergewaardeerd?

”Een simpele citroen. Citroenen zorgen voor zonnige frisheid: van de schil tot en met het sap. Bovendien tilt het zoveel dingen naar een hoger niveau: van saladedressing tot de toppings op taart of cake.”

3. Met welke gerechten ben je opgegroeid?

”Mijn moeder at heel gezond en was niet zo’n goede chef, daarom ben ik gaan koken. Ik deed het graag en mijn twee oudere zussen spoorden me aan om het vaker te doen. Voor mijn moeder voelde koken meer als een verplichting; ik vond het daarentegen wel echt leuk en werd erin aangemoedigd.”

4. Wat is je favoriete snack?

”Op dit moment: de borstplaatjes die ik net van jullie heb gekregen (lacht). Maar op kantoor zijn dat meestal noten en zaden. Een favoriet heb ik niet, dat gaat met fases.”

5. Wat is je gekste eetgewoonte?

”Niet echt, maar ik drink heel veel koffie. Ik weet niet eens hoeveel, it’s rude to count them! Wat voor koffie is afhankelijk van wat voor dag het is, soms wil ik vijf koffie’s als extra kick voor mijn sportles in de ochtend. Het is slecht, ik weet het.”

Donna Hay

Even more Basics to Brilliance van Donna Hay (Unieboek/Spectrum) is nu te koop voor € 34,99

Meer uit deze rubriek:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.