Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 30 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Culy ontdekt: 6 toprestaurants, één menu bij het 010/020 Diner bij Renilde in Rotterdam

Eén van de leukste culinaire events is terug! Na een coronastilte die een paar jaar voortduurde, spanden zes leuke toprestaurants uit Amsterdam en Rotterdam weer samen voor een spectaculair 010/020 Diner, dit keer bij Renilde in Rotterdam. Culy was erbij en doet verslag van een hele bijzondere avond.

Renilde: dineren op het dak van een kunstdepot

Allereerst: hoe tof is restaurant Renilde? Het nieuwe onderkomen van chef Jim de Jong – die eerder het veelgeprezen restaurant De Jong onder de hofbogen in Rotterdam runde – is indrukwekkend.

Op een maandagavond, als het depot van museum Boijmans van Beuningen verlaten is, nemen we de lift naar het dak. We stappen binnen in het geroezemoes bij Renilde, waar we worden verwelkomd door Wendy Persoon; de maître van het restaurant. Lange tafels, hoge plafonds, bontgekleurde stoelen, neonletters aan de muur, een prachtig dakterras en een fantastisch uitzicht op de skyline van Rotterdam: wat een heerlijke plek is het.

Als we ons even later realiseren dat we zitten te dineren bovenop een archief met werken van Dali, Rothko, Basquiat, Van Gogh en andere wereldberoemde kunstenaars, draagt dat alleen maar bij aan de feestvreugde.

010/020 Diner
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Wat is het 010/020 Diner?

Het 010/020 Diner is een initiatief van Guus Thijssen. Het begon in 2016 met het eerste diner waarbij Amsterdamse en Rotterdamse toprestaurants samen een legendarisch diner (steevast gevolgd door een afterparty) verzorgden. Het thema en de line-up varieert, evenals de locaties. Zo vond er ook al eens een Sommelier Diner plaats waarbij de wijn rijkelijk vloeide en een roemruchte avond met Nederlandse toprestaurants bij het James Beard House in New York.

Gerecht van Heroine van coquille
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Voor ons als gasten voelt zo’n avond een beetje als een culinair festival, voor de chefs heeft het wat weg van een chef’s night out (zo hebben we ons laten vertellen). Zo nemen ze hun eigen delegatie aan chefs en sommeliers mee, voor in de keuken en in de zaal. Niet alleen kun je als gast op zo’n avond gerechten proeven van wel zes verschillende restaurants die allemaal op hoog niveau opereren, als chef sta je ook ineens in de keuken met een heel ander team elkaars gerechten af te maken. Dat plezier van vakgenoten onder elkaar is duidelijk voelbaar én bijzonder.

Biet en rabarber van De Kas
Tussengerecht van De Kas: biet, rabarber, kosho en bruine boter / Bron: Justin de Nooijer voor Culy

De line-up

Vanavond wordt de keuken van Renilde gedeeld met restaurants Putaine, De Kas, Fermin, Coba en Choux. Elk nemen ze een gang voor hun rekening, met bijpassende dranken (wijn – of in het geval van Coba zelfs een glaasje mezcal om van te nippen – maar ook indrukwekkende zelfgemaakte alcoholvrije dranken, zoals het zelfgemaakte bietensap met bergamot en madam Jeanette dat het personeel van restaurant De Kas voor ons uitschenkt uit een enorme erlenmeyer).

Amuse van Renilde bij 010/020 Diner
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Het is een uiteenlopend lijstje; het ene restaurant staat bekend om fermentatietechnieken, het andere om verfijnde groentegerechten uit eigen moestuin, weer een ander om Mexicaanse smaakbommen die inslaan. Het zorgt voor een spannende opbouw in het menu, waarbij het bij elke gang weer een verrassing is wat je kunt verwachten.

Tussengerecht van Coba: Birria taco
Tussengerecht van Coba: birria geit, árbol salsa, mosterdzaad / Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Onze tafelgenoten – mensen die we voorafgaand aan deze avond nog niet kenden, maar waar we urenlang leuke gesprekken mee hebben – hadden nog niet bij al deze restaurants gegeten en werken zo alvast hun lijstje bij met plekken waar ze gauw nog naartoe willen.

Ze waren overigens ook al bij dat eerdergenoemde 010/020 Diner in New York. Als vaste gasten van Fermin hoorden ze ervan en boekten ze meteen een vlucht. “Ja, wanneer maak je dat nou mee, dat een Nederlandse delegatie chefs samen een diner geeft in New York?”. Juist ja: nooit.

Wil je ook een keer zo’n 010/020 Diner bijwonen? Houd de volgende editie alvast in de gaten via de website van Buro Eetkunde. En wees er snel bij: kaarten zijn doorgaans razendsnel uitverkocht. 

Meer over restaurants:

010/020 Diner bij Renilde
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.