Zo maak je salades geschikt voor de winter

Salades alleen lekker in de zomer? Echt niet! Wij eten ze het hele jaar door. Wel moet je in de koude seizoenen wisselen met ingrediënten en af en toe ‘buiten je boekje’ gaan – althans, wat je in de zomer gewend bent. Culy geeft tips.

1. Kies alleen de verse ingrediënten die in het seizoen zijn. Dat spreekt voor zich, maar nog zo vaak zien we restaurants aardbeien in december serveren, of asperges in februari. Sommige fruit en groenten kun je prima diepgevroren kopen (zoals bessen, doperwten, spinazie, enzovoorts), maar kies vooral voor winterse ingrediënten.

2. Vul je salade met meer groenten dan je in de zomer zou doen. Lekker vullend, supergezond en helemaal in season. Onze favoriete wintergroenten:

– Aardpeer
– Boerenkool
– Knolselderij
– Koolraap
– Pastinaak
– Pompoen
– Raapjes
– Rode biet
– Rode kool
– Schorseneren
– Spruitjes
– Winterpostelein
– Alle soorten wortels

3. Kies eens voor een andere basis dan ijsbergsla of romainesla. Er zijn een aantal slasoorten en slamixen te koop die veel beter bij de winter passen, zoals veldsla, eikenbladsla en uiteraard rucola. Ook leuk: laat de sla een keer helemaal weg en maak de basis van blaadjes witlof en roodlof, of van boerenkool!

Warme salade pompoen spinazie stock

4. Voeg meer noten, pitten en zaden toe voor een extra hartige smaak. Walnoten en pijnboompitten doen het altijd goed, maar denk ook eens aan pecannoten, pompoenpitten en lijnzaad. Het liefst koop je de noten ongebrand en ongezouten, je kunt ze zelf dan altijd nog even roosteren en/of op smaak brengen met zout en andere kruiden.

5. Vergeet de frisse touch niet. Al mag het buiten koud zijn, je salade kunnen ook dan best een frisse noot gebruiken! Denk aan de zest (geraspte schil) en sap van citroen, sinaasappel of mandarijn, maar ook van grapefruit of – 0nze favoriet – granaatappel. De pitjes van de granaatappel (zo verwijder je ze handig!) fleuren elke salade op. Je kunt ze tegenwoordig zelfs uit de diepvries kopen.

6. Iets meer vulling nodig dan in de zomer? Voeg dan eens wat extra (gekookte) granen toe, zoals couscous, quinoa, tarwekorrels, gerst of amaranth.

7. Last but not least: kruiden zijn altijd belangrijk, maar in de winter helemaal. Haal je wintersla op met je favoriete verse of gedroogde kruiden. Dille, basilicum, salie, munt, tijm, rozemarijn… ga los!

paarse-aardappelsalade_culy

Reageer op artikel:
Zo maak je salades geschikt voor de winter
Sluiten