Waarom meringue de ideale basis is voor een supersimpel toetje

Van een feestelijke pavlova tot een snelle eton mess: meringue is wat ons betreft de ideale basis voor een supersimpel toetje. 

Naast de standaard (maar toch wel goddelijke) citroen-meringuetaart kun je eindeloos veel kanten op met een beetje meringue. Het is makkelijk om te bewaren, blijft lang goed en als je geen tijd hebt kun je het ook prima kant-en-klaar halen.

Meringue pavlova stock

De basis

Eerst even wat basisinfo. Er zijn namelijk grofweg drie soorten meringue die je kunt maken, maar welke kun je het beste gebruiken voor een toetje?

– Frans: voor de makkelijkste variant worden eiwitten luchtig geklopt en halverwege een mengsel van kristal- en poedersuiker toegevoegd.

– Italiaans: anders dan hierboven beschreven wordt Italiaans schuim gezoet met warme suikersiroop. Hierdoor garen de eiwitten al en is het eindresultaat een stuk steviger. Ideaal voor op bijvoorbeeld een taart.

– Zwitsers: tot slot maak je Zwitserse meringue au bain-marie. Klop de eiwitten met kristalsuiker stijf boven het waterbad, haal de kom van de pan en ga vervolgens door met kloppen tot het op kamertemperatuur is gekomen.

Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe...

Hoewel de Franse variant makkelijker is, geven we toch de voorkeur aan de Zwitserse. Het is even een precisie werkje, maar de kans op succes is hierbij veel groter.

Naast deze soorten is er ook nog een vegan variant waarvoor je het sap van kikkererwten in blik gebruikt. Deze raden we echter niet zo snel aan om te maken, omdat deze veel minder stabiel is en daardoor vrij snel instort. Niet zo handig dus als je bijvoorbeeld een perfecte pavlova wilt maken.

Meringue uit de oven

De vorm

Je kunt ervoor kiezen om alle meringue in één keer op een met bakpapier beklede bakplaat te storten, in kleinere hoopjes of in precieze vormpjes. Gebruik eventueel een lepel, spatel of paletmesje om mooie pieken te creëren.

Nu heb je de meringue, maar wat doe je er verder mee? Om een simpel toetje te maken kun je deze het beste bakken of drogen. Bak de meringue op 180 graden voor een meer chewy effect (door een hogere temperatuur te gebruiken wordt de buitenkant knapperig, maar gaart de binnenkant minder snel door), en droog op 100 graden als je wil dat het schuim mooi droog wordt.

Meringue stockMeringue pavlova3

Goddelijke smaakmakers

Bekende desserts met meringue in de hoofdrol zijn onder andere de pavlova en eton mess. Bij beiden kun je gaan voor een grote of juist individuele porties, alleen is het verschil dat bij een eton mess de meringue in stukjes wordt gebroken.

Het wordt extra leuk als je ook een beetje aandacht besteedt aan de presentatie, serveer het bijvoorbeeld op een grote plank waar iedereen van kan af scheppen, of juist in kleine glaasjes.

Meringue pavlova eton mess stock

Ter garnering kun je eindeloos veel kanten op. Wij vinden het het lekkerst als er in ieder geval lobbig geklopte slagroom wordt gebruikt, maar je kunt ook kiezen voor yoghurt, mascarpone, crème fraîche of clotted creamMeng er eventueel een lepel lemon curd, jam of compote door.

Garneer je toetje met fruit (van bosvruchten tot passievrucht en van verse ananas tot dragon fruit, alles kan!), noten, eetbare bloemen stukjes chocolade, caramel en ga zo maar door. Het is jouw feestje!

Meringue pavlova eton mess stock3Meringue pavlova stock2

Reageer op artikel:
Waarom meringue de ideale basis is voor een supersimpel toetje
Sluiten