Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 20 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Van vanille tot wasabi: deze exotische ingrediënten komen nu ook uit Nederland

Wat van ver komt is dan volgens het spreekwoordelijke gezegde misschien wel lekker, maar niet altijd even duurzaam. Zo moeten smaakmakers als vanille en wasabi een flinke reis afleggen naar onze Nederlandse keukens. Als ze dat al halen. Steeds meer producenten storten zich daarom op het telen van ‘exotische’ ingrediënten, gewoon uit Nederland.

Vanille

“Er dreigt een ernstig vanilletekort!” koppen de kranten. En: “Vanille wordt schreeuwend duur!”. En inderdaad: de toch al niet goedkope vanillestokjes uit Madagascar dreigen via tegenvallende oogst (ondermeer door een cycloon die plantages verwoestte) schaars én kosmopolitisch geprijsd te worden.

Bij goedkope varianten van ijs, gebakjes en drankjes zul je daar niet zoveel van merken: daarvoor wordt vaak chemisch geproduceerde vanille gebruikt. Die wordt onder andere uit aardolie gemaakt (als je dacht dat dat ernstig is: het is misschien beter dan bevergeil. Nee, dit verzinnen we niet). Nee, het gaat hier om de échte vanillestokjes, die zo geliefd zijn door bijvoorbeeld patissiers.

Redding komt uit onverwachte hoek: uit Bleiswijk. Wageningen University & Research (WUR) betrok daar een kas in een poging Nederlandse vanille te kweken. Da’s een echte uitdaging: vanillepeulen groeien normaliter in tropisch klimaat, aan de vanilleplant. Dat is trouwens een orchidee, en als je weleens een orchidee in leven hebt geprobeerd te houden, weet je dat dat geen sinecure is.

Toch gaat het goed met het experiment en er is zó veel vraag naar vanille uit Nederland, dat de onderzoekers dit jaar uitbreiden naar de dubbele hoeveelheid planten. Wel kan het nog even duren voordat we die kunnen proeven: het duurt gemiddeld zes maanden tot een vanillepeul is volgroeid, daarna moet die nog fermenteren. En toch, we kunnen niet wachten.

vanille uit Nederland

Wasabi

Misschien wist je het nog niet: de wasabi die wij bij onze sushi eten, is meestal helemaal geen wasabi. We worden gefopt met (goedkope) nepwasabi, gemaakt van mierikswortel.

Echte wasabi komt van de wortel van de wasabiplant. Die smaakt dan ook anders dan de fake versie. Zo is wasabi van mierikswortel bitterder, zouter en 5x scherper dan the real deal. Veel restaurants hebben dan ook interesse in de échte wasabi, van de wasabiplant.

Ondernemer Léon van Rijswijk van Sir.Green Wasabi besloot daarom de échte verse wasabi te importeren vanuit China. Samen met de telers stelde hij zelfs een plan op voor eco-dynamische en biologische teelt van wasabi in China.

Het wordt nog mooier: Léon is bezig met het opzetten van een wasabi teeltbedrijf in het zuiden van Nederland. Als alles goed gaat, kan daar Nederlandse wasabi worden geproduceerd.

wasabi

Vermout

Vermout is niet zozeer een exotisch ingrediënt, maar wel een drankje dat we direct associeren met Italië en Frankrijk. Dat zijn de landen waar de meeste soorten vermout vandaan komen.

Kenmerkend voor vermout is dat er verschillende planten en kruiden aan zijn toegevoegd, die je allemaal terug proeft in deze droge, Franse wijn. Dat deed een belletje rinkelen bij Paul Selier, eigenaar van Willems Wermoed: de eerste vermout van een Nederlandse maker.

Hij liet zich inspireren door de Hortus Botanicus in Amsterdam en bedacht een blend met wel 24 kruiden, allemaal van Nederlandse bodem. Denk aan dennentoppen, alsem en wilde tijm. Proeven? Je kunt Willems Wermoed online bestellen.

vermout uit Nederland
Bron: Willems Wermoed

Rum

We blijven nog even in de wereld van de dranken hangen, want ook rum komt tegenwoordig uit Nederland. Het begon met de rum van The Flying Dutchman, gemaakt in de ambachtelijke distilleerderij van de familie van Zuidam.

Nieuw is Union 55: een salted en spiced rum, die via crowdfunding in nog geen drie weken € 85.000,- binnensleepte. Salted & spiced is een smaakcombinatie die je nog niet eerder in rum hebt geproefd, maar volgens de Nederlander Ruben Maduro is het een gouden combi. Ruben: “Ik werd geïnspireerd door de manier waarop sterrenkoks en top chocolatiers zoet en zout combineren.”

In de Union 55 rum vind je dan ook Añana zout en natuurlijke specerijen. Het drankje wordt al geschonken in 100 betere (cocktail)bars en restaurants. Je kunt de flessen daarnaast kopen bij ondermeer The Maker Store in de Hallen in Amsterdam, Het Bierhuis in Breda en Hutspot in Rotterdam. Meer verkoopadressen vind je op de site.

rum uit Nederland

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.