Redactie
Redactie Inspiratie 16 sep 2015
Leestijd: 1 minuut

Van salades tot ‘risotto’: dit kun je maken met farro

In Italiaanse recepten komt het geregeld naar voren: farro. Letterlijk vertaald betekent het ‘spelt’, maar na iets dieper onderzoek kwamen we erachter dat het toch echt een ander graan is dat zich goed leent voor maaltijdsoepen en salades, maar ook meer langzame bereidingen als risotto. 

Farro is afkomstig van Italiaanse bodem, maar wat het precies is valt te betwisten. Waar velen het verkopen als graan, zeggen anderen weer dat het een mengsel is van verschillende soorten granen of tarwe.

De smaak van farro is echter wel heel duidelijk: nootachtig met een stevige bite. Hierdoor is het perfect om salades meer vullend te maken, (maaltijd)soepen aan te vullen of gewoon zo als ‘aardappel’ bij een AVG’tje.

Gekookte farro

Afhankelijk van het soort farro dat je gebruikt moet je de korrels eerst weken. Hierna kunnen ze worden gekookt in gezouten water.

Afgekoeld is het dus heerlijk door een salade. Denk bijvoorbeeld aan een vervanger voor quinoa of (parel)couscous. Wel zijn we van mening dat farro het best tot zijn recht komt als je het afzonderlijk op smaak brengt, bijvoorbeeld met een scheutje extra vierge olijfolie, zout, peper en eventueel verse kruiden.

Zoals eerder gezegd kun je farro ook gebruiken voor een maaltijdsoep. Kook hiervoor de farro eerst korter dan aangegeven op de verpakking en gaar vervolgens verder in de soep. Hierdoor trekken de smaken er beter in.

Farotto

Tot slot onze favoriete bereiding: farotto. Hierbij wordt gebruik gemaakt van dezelfde kooktechniek als bij risotto, namelijk het geleidelijk toevoegen van vocht.

Als smaakmakers kun je allerhande ingrediënten gebruiken, van je favoriete kruiden & specerijen tot paddenstoelen, vlees, vis en natuurlijk kaas.

Afbeelding van farotto (risotto zonder rijst)

Je koopt farro bij Mediterrane winkels en speciaalzaakjes, maar ook (Midden-Oosterse) supermarkten. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.