Redactie
Redactie Inspiratie 30 okt 2013
Leestijd: 2 minuten

Het ultieme overzicht voor de lekkerste stamppot (+ ideale hoeveelheden!)

‘s Winters kunnen we er geen genoeg van krijgen: stamppot! Met boerenkool, andijvie, een spekje her en der of weer eens wat anders met rucola en zongedroogde tomaatjes. Ja, lekker is het zeker, maar hoeveel heb je nodig van elk ingrediënt?

Aardappels

Wat je er ook doorheen doet, in principe blijft de hoeveelheid aardappels per persoon hetzelfde. Neem hierbij altijd als uitgangspunt de hoeveel ongekookte aardappels, ongeschild.

Vuistregel hierbij is: 250 gram aardappels is goed voor een gemiddelde eter.

Groenten

Andijvie: uiteraard afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur, maar gemiddeld wordt 500 gram panklare andijvie gebruikt op één kilo aardappels. Dit komt dus neer op 125 gram per persoon. Heb je een krop andijvie in huis? Maak ‘m dan schoon en weeg dan de juiste hoeveelheid af.

– Zuurkool: van zuurkool heb je echt een stuk minder nodig, maar 250 gram per kilo aardappels. Hierbij maakt het niets uit of je wijn- of vatzuurkool gebruikt, al vinden wij iets meer wijnzuurkool lekkerder.

– Hutspot: op één kilo aardappels wordt aangeraden om 600 gram gesneden winterwortels te gebruiken, en 400 gram uienringen.

– Rucola: ook rucola is heerlijk door een stamppotje, en omdat de smaak vrij pittig kan zijn, raden we je aan niet te veel te gebruiken. Denk aan ongeveer 200 gram per kilo aardappels.

Voeg eventueel nog andere ingrediënten als cherry tomaatjes en olijven toe.

Andere groenten: niet alleen bovengenoemde ‘klassieke’ stamppotgroenten smaken goed, ook andere soorten als tuinboontjes, gegrilde courgette, paprika, tomaatjes of aubergine smaken heerlijk. Hoewel het lastig is om te zeggen, gebruiken wij meestal 150 – 200 gram groenten per persoon en dus 250 gram aardappels.

– Boerenkool: ook voor boerenkool geldt 500 gram panklare boerenkool voor één kilo aardappels.

Toppings

Jusdit is volledig afhankelijk van je smaak en kan variëren van een bescheiden kuiltje tot een flinke plas.

– Spekjes: ongeveer 50 gram per persoon.

– Worst: tsja, ze zeggen dat één rookworst voldoende is voor 4-6 personen. Maar wij weten wel beter.

– Zongedroogde tomaatjes: gebruik ongeveer 3, eventueel fijngesneden, zongedroogde tomaatjes per persoon.

– Gegrilde paprika: lekker met de bitterzoete boerenkool, gebruik ongeveer een halve paprika per persoon.

Pijnboompitjes: zó lekker! De pitjes zijn kostbaar, en 15 gram per persoon volstaat.

– Paddenstoelen: een handje gebakken paddenstoelen, bestaat er iets lekkerders?

– Fruit: een oude gewoonte is het verwerken van stukjes ananas, appel, banaan of mandarijntjes door de zuurkoolstamp. Een heerlijke tegenhanger met de friszure kool, waarbij je ongeveer 30 gram per persoon nodig hebt.

– Kaas: maak je stamppot nét iets romiger, pittiger of simpelweg lekkerder door 20 gram geraspte Parmezaan, jonge of oude kaas, feta of mozzarella per persoon toe te voegen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.