Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 16 jan 2017
Leestijd: 3 minuten

De lekkerste tartines voor je ontbijtje

Tartine is eigenlijk gewoon een ander woord voor een boterham, maar het klinkt zoveel leuker, nietwaar? Bovendien maken de Fransen er een kunst van om hun tartines te beleggen met de lekkerste combinaties. Vaak vormt een geroosterde boterham het uitgangspunt; daarna gaan ze helemaal los met zoet & zout. Hier 10 lekkere ideeën:

Zoete tartines

Pure chocolade & olijfolie
Rasp wat pure chocolade over een snee brood, leg even onder de grill tot de chocolade is gesmolten en drup er dan wat goede olijfolie overheen en wat grof zeezout.

Matcha & suiker
Lekker op brioche of ander witbrood: een mengsel van 2 eetlepels zachte boter, een eetlepel suiker en 1/4 theelepel matcha-poeder. Daarna leg je het kort onder de grill.

De favoriet van Elvis
Wij presenteren u: de Elvis-tartine! Toast besmeerd met pindakaas, plakjes banaan, wat bruine suiker eroverheen (of karamel!) en even onder de grill leggen. Alle ingrediënten worden zo lekker smeuïg. You can’t help falling in love… Ook erg lekker met Nutella in plaats van pindakaas, trouwens.

tartines elvis

Pindakaas & jam
Heel Amerikaans: pindakaas en jam, oftewel: peanutbutter & jelly! De Amerikanen gebruiken veelal ‘grape jelly’ (druivenjam). Wij vinden de combinatie pindakaas met bloedsinaasappel wel erg interessant en volwassen. Kun je geen bloedsinaasappeljam krijgen? Gebruik dan gewone sinaasappeljam.

Geroosterde marshmallows
Naughty but nice: gesmolten marshmallows en zeezout. Smeer net zoveel sneetjes brood als je op kan in met ongezouten boter en leg die met de beboterde kant naar beneden in een pan met anti-aanbaklaag.

Haal ze uit de pan, smelt daarin nog wat boter en leg daarna een een marshmallow in de pan (meer mag ook, als je grotere broodjes gebruikt) met een getoast broodje erbovenop (snap je nu die anti-aanbakpan?). Bak een paar seconden, tot de marshmallow begint te karamellieren. Besprenkel met zeezout.

Hartige tartines

Geitenkaas, vijgen en prosciutto
Hoe zalig klinkt dit: tartines met geitenkaas, vijgen en prosciutto… Oh la la! Hartig, maar toch ook een beetje zoet door de verse vijgen. Klik op de link voor het volledige recept.

Gepocheerd ei met knoflookyoghurt en spicy boter
Wij zijn fan van Cilbir: het Turkse gerecht van gepocheerde eitjes op knoflookyoghurt, met spicy boter eroverheen. Maak een lekkere versie op toast: besmeer met knoflookyoghurt, leg er een gepocheerd eitje op en besprenkel met boter.

Mortadella, ingelegde venkel en rucola
De Britse kookboekenauteur en chef Gizzi Erskine heeft een zwak voor mortadella en bedacht een recept voor zuurdesem met mortadella, ingelegde venkel en rucola. Zij roostert de venkel in de oven, maar je kunt ‘m ook snel inleggen door ‘m heel fijn te snijden of te schaven en met het sap van een halve citroen in een kommetje te leggen.

Beleg een geroosterde zuurdesem-boterham met de venkel, vervolgens mortadella en wat rucola. Besprenkel met nog wat citroensap.

Radijs en zwarte peper
Verrassend lekker: wat plakjes rauwe radijs op je tartine. Start met geroosterd brood, een dikke laag zoute boter, plakjes radijs en gemalen zwarte peper. Lekker nootachtig en peperig.

tartines radijs

Gekleurde tomaten
Is er íets mooier dan een bonte mix van gekleurde tomaten? In dit recept komen ze perfect tot hun recht. Geroosterd brood, besmeerd met een romig mengsel van feta, mayonaise, bieslook en zout en peper en vervolgens belegd met in plakjes gesneden tomaat. Geen fan van feta? Je kunt ook ricotta als basis gebruiken.

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.