Redactie
Redactie Inspiratie 19 nov 2013
Leestijd: 2 minuten

Alles over tarte flambée en flammkuchen

Opeens waren ze daar: de tartes flambée en flammkuchen vliegen je om de oren. Het idee is simpel, lekker en makkelijk te maken en ook wij genieten er zeker van. Maar waar komt deze ‘vlammenkoek’ nu precies vandaan en waarom is -ie plotseling zo hip?

Oorsprong

De tarte flambée of flammkuchen komt oorspronkelijk uit de Elzas waar hij werd gebruikt om de hitte van de oven te testen. De naam slaat op de manier van bereiden en als je goed kijkt, zie je dat het lijkt op een combinatie tussen een pizza en een quiche.

Traditioneel wordt de tarte flambée gemaakt van een stuk dun uitgerold deeg (meestal in de vorm van een rechthoek) en belegd met crème fraîche, dunne uienringen en spekjes. Vervolgens wordt hij gebakken in het liefst een houtoven en is de ‘koek’ binnen enkele minuten klaar.

Bron: Flickr

Hip

Opeens staan ze op menig menukaart, verschillende blogs en gaan ook de betere sterrenchefs ermee aan de slag. Wij denken dat het komt door de simpelheid van het product en doordat je met goede kwaliteitsproducten vrij makkelijk een voortreffelijk gerecht op tafel kunt zetten.

Daarbij komt ook nog dat een tarte flambée in relatief korte tijd te maken is en je er eindeloos mee kunt variëren. Ideaal dus!

Variaties

Een bekende variatie is met kaas, maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt:

– Gratinée: met (gruyère of Parmezaanse) kaas

Forestière: met paddenstoelen

– Munster: met Munster-kaas

– Groenten: voeg voor het bakken groene asperges of ringen prei toe, of na het bakken een plukje rucola

– Zoet: als dessert met appeltjes, kaneel en soms geflambeerd met bijvoorbeeld Calvados.

Bron: Flickr

Bakken maar! 

In onderstaande video legt Jules uit hoe je zelf een tarte flambée kan maken.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.