Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Kooktips 3 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

De leukste zoutmixen om heel makkelijk zelf te maken

Zout is een van de belangrijkste smaakmakers in een keuken, maar subtiliteit is daarbij altijd key. Investeer in een mooie fleur du sel of in de zoutvlokken van Maldon, dan zit je op de eerste rij qua zout. Maar je kunt het hoogste podium bereiken door de ultieme combinatie van smaken samen in zoutpotje te stoppen. Hoe dan? Maak zelf een zoutmix met jouw favo smaakmakers.

Jouw gerecht bereikt instant happiness.

Wat is een zoutmix?

Heel simpel: een zoutmix is zout gemixt met extra smaken als kruiden, groente, fruit, specerijen, citrusvruchten, kaas of peper. Eigenlijk is alles wel mogelijk. Je kunt zoutmixen simpelweg onder verdelen in enkelvoudige en meervoudige zoutmixen, waarbij de keuze is tussen 1 smaakmaker of een complexe combinatie van meerdere smaakmakers. Hier later meer over.

Een kleine waarschuwing: als je eenmaal begonnen bent, kun je niet meer stoppen. Deze zoutmixen zijn verschrikkelijk leuk om uit te denken, vervolgens te maken en uiteraard te gebruiken in jouw gerechten – deze redacteur is as we speak nog steeds aan het mixen…

Hoe maak je zelf een zoutmix?

Zoals veel leuke dingen in het leven, lijkt het erg moeilijk om een zoutmix te maken, maar dat is het hé-le-maal niet. Het enige dat je eigenlijk nodig hebt is tijd. En zout. En smaakmakers. Zo gepiept.

Om alles in de juiste banen te leiden, hierbij een klein stappenplan:

  1. Verwarm de oven voor op 90 graden.
  2. Maak de kruiden en andere smaakmakers die je wilt gebruiken schoon en droog. Snijd eventuele grote stukken kleiner.
  3. Leg de smaakmakers goed uit elkaar op een bakplaat en laat een paar uur drogen in de oven.
  4. Zodra ze helemaal droog* zijn, haal je ze uit de oven en laat afkoelen.
  5. Stop in een hakmolen of hak helemaal fijn en meng door het zout.
  6. Schep in een potje en voilà je hebt je eigen zoutmix.

*Tip: zorg dat het goed uitdroogt, dan blijft het zout heel lang houdbaar.

Zoutmixen met 1 smaak (enkelvoudig)

Deze zoutmix is een leuke beginner, waarbij je kiest voor 1 smaak dat je mixt door het zout. Omdat zout eigenlijk een heel algemene smaak heeft, zijn daar niet echt tips voor. Ons advies: kies voor dat ene smaakje waarvan jouw hart harder gaat slaan.

In de categorie kruiden kun je alle varianten toepassen, zoals basilicum, tijm maar ook verveine, rozenblaadjes of lavendel. Knoflook, citroenblad, chili-vlokken, gember of gedroogde paddenstoelen, allemaal (gedroogd) superlekker. Als laatste kun je ook kiezen voor specerijen zoals gerookt paprikapoeder, kerrie, kaneel, steranijs of komijn. De laatste hoef je natuurlijk niet meer te drogen.

Complexe smaakmixen (meervoudig)

Deze complexe variant is eigenlijk niet heel complex, maar bedenk wel van tevoren wat een lekkere combinatie is. De mogelijkheden zijn eindeloos, daarom maken we een lijstje met een aantal zoutmixen ter inspiratie. Kies wat je lekker vindt of maak je eigen crazy combo.

Belangrijk: alle ingrediënten moeten dus gedroogd zijn!

  1. Mexicaanse mix: cajunkruiden, gerookt paprikapoeder, gedroogde verse koriander.
  2. Caprese mix: zongedroogde tomaat, basilicum en knoflook.
  3. Italiaanse mix: gedroogde verse oregano, Parmezaan en knoflook.
  4. Popcornmix: kaneel & karamelkorrels
  5. Popcornmix hartig: bacon en Parmezaan. Thecookierookie.com heeft daar een briljant recept voor.
  6. Currymix: komijnzaadjes, kerrie en rode peper
  7. Chilimix: chilivlokken, zwarte peper en knoflook
  8. Roostermix: gedroogde verse tijm en rozemarijn, knoflook en zwarte peper
  9. Thaise mix: citroengras, rode peper, gember en gedroogde verse koriander
  10. Paddomix: gedroogde cepes, morilles en tijm
  11. Franse mix: lavendel, zongedroogde tomaat, tijm, kappertjes en knoflook
  12. Couscousmix: gerookt paprikapoeder, gedroogde peterselie, gedroogde uitjes
  13. Umamimix: sesam, zeewier en knoflook
  14. Citrusmix: limoen, sinaasappel en oregano
  15. Vismix: citroen, dille en knoflook

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.