Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kooktips 22 mrt 2023
Leestijd: 5 minuten

Let op: bereid deze dingen niet in de airfryer (en dit juist wel!)

Een nieuwe speler op de markt is de airfryer allang niet meer, maar wél nog steeds een heel populaire. (Als zelfs de opa en oma van Culy’s Maaike ermee komen aanzetten, dan weet je het wel.) Het apparaat is ideaal voor wie niet zo van het vettige frituren houdt, maar te ongeduldig is voor de oven. Meestal dan, want hoewel je er veel meer kunt, kan niet alles in de airfryer.

We maakten een lijstje van wat je wel én niet in de airfryer kunt bereiden. Handig!

Koken met airfryers: dit moet je weten

Bereid dit wél in je airfryer…

Frituursnacks

Van friet tot bitterballen en frikandellen: veel snacks kun je gemakkelijk in de airfryer bakken. Check wel altijd even de verpakking om er zeker van te zijn: als ze in de oven kunnen, kunnen ze ook in de airfryer.

Je kunt de airfryer trouwens ook gebruiken om frituursnacks van de avond (of nacht…) ervoor een tweede leven te geven. Doe de koude bitterballen in de airfryer op 200 graden, wacht een paar minuten en geniet van je anti-kater-‘maaltijd’.

Koekjes

De friet was een inkoppertje, maar ook koekjes kun je in de airfryer bakken. Misschien niet zo’n grote portie als op een bakplaat zou passen, maar wél een kleine portie die dan ook een stuk sneller klaar is (bijna twee keer zo snel als in de oven!).

Enthousiast? Neem simpelweg je favoriete koekjes-recept en maak het deeg klaar. Bak ze in de airfryer zo’n 15 graden lager dan je in de oven zou doen. In 5 tot 10 minuten zijn ze klaar!

Handig: zo bak je heerlijke chewy koekjes in de airfryer

Gnocchi

Wat er zo fijn is aan koekjes uit de airfryer is dat ze zo’n goeie consistentie krijgen: knapperig aan de buitenkant, chewy van binnen. En dat is precies wat je ook van je gnocchi wilt!

Bak de aardappelballetjes zo’n 10 minuten op 180 graden, meng er wat gebakken groenten en pesto doorheen et voilà: een supersnelle maaltijd.

Croissants met spek en stroop
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Croissants

Ook ontbijtjes kunnen gewoon in de airfryer: van ovenbroodjes tot croissants van het verse deeg dat je in zo’n rol kunt kopen. Die zijn extra lekker met een vulling van bijvoorbeeld chocoladepasta of ontbijtspek en stroop.

Culy Homemade: croissants met spek en stroop

In de oven hebben die al maar zo’n 12 minuten nodig, maar in de airfryer gaan ze al helemaal razendsnel: zo’n 8 minuten. Kun je de tijd die je overhoudt mooi gebruiken om écht mooie croissants te rollen – want da’s nog een flinke kunst.

Krokante toast

Niet alleen croissants en ovenbroodjes bereid je in de airfryer, maar ook een broodrooster heb je niet meer nodig als je een airfryer in huis hebt. Binnen een paar minuten is je verse bammetje veranderd in een crispy toast.

Pro-tip: als je het brood van tevoren insmeert met wat olijfolie of boter, wordt je toast nog veel lekkerder. Net als met een tosti, eigenlijk.

Biefstuk en andere vlees

De perfecte steak bak je niet in de airfryer, maar een veel snellere variant wél. Dus als je op een doordeweekse dag zin hebt in een steak zonder al te veel moeite, kun je de airfryer zeker een kans geven.

En ja, dan bedoelen we dus écht weinig moeite. Je verwarmt je airfryer voor op 200 graden, besmeert de steak met een laagje gesmolten boter en bakt ‘m vervolgens voor 5 à 10 minuten, afhankelijk van hoe gaar je ‘m wilt. Eet smakelijk!

Een steak bakken in een airfryer: zo doe je dat

Wentelteefjes

Wentelteefjes brengen ons terug naar onze jeugd: vrije woensdagmiddagen met poppetjes knippen, Sint-baarden maken van wol én natuurlijk wentelteefjes eten, met thee aan de eettafel.

Toen was er natuurlijk nog geen airfryer, maar nu wel! En daarmee zijn wentelteefjes ineens niet meer voorbehouden aan (ook niet meer zo) vrije woensdagmiddagen, maar kun je er gewoon zo vaak je wilt van genieten.

regenboogpizza's
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Leftover pizza

Er lopen genoeg fans van koude pizza rond – maar als jij je daar niet toe rekent, is de airfryer your new best friend. Een stuk koude pizza verwarm je zo’n 3 a 4 minuten op ongeveer 160 graden in de airfryer, en hij is weer als nieuw vers.

Leftover pizza? Maak een pizza-tosti!

Gegrilde groenten

In de oven gegrilde groenten zijn fan-tas-tisch. En veel hiervan kun je ook in de airfryer bereiden! Denk aan broccoli, bloemkool, sperzieboontjes of aubergine.

Let wel: de groenten worden dan echt geroosterd, en niet gekookt. Als je dat wilt, zul je toch echt water moeten gebruiken in plaats van hete lucht.

… maar dit liever niet

Dun beslag

Dingen die je maakt van deeg, zoals croissants, brood en pizza, kunnen vaak wel in de airfryer. Dat geldt helaas niet voor beslag, voor bijvoorbeeld oliebollen of churros. In frituurvet stolt de buitenkant daarvan meteen, maar in de airfryer gaat dat niet op.

Zorg dat er daarom altijd voor dat je beslag dik genoeg is om niet te gaan lekken, of gebruik bijvoorbeeld paneermeel aan de buitenkant.

Vet vlees

Veel soorten vlees en vis kun je prima in de airfryer bereiden, maar kijk uit met vet vlees. Het vet daaruit gaat namelijk smelten en dat drupt niet alleen in de frituurpan, maar wordt ook door de hele pan geblazen. Dat kan, afhankelijk van je soort airfryer, gaan stinken en zelfs roken.

Hetzelde geldt voor nat vlees, dat bijvoorbeeld net uit de vriezer komt. Als je dit direct in de airfryer doet, gaat het niet bakken maar juist stomen. Wil je niet.

Dit zijn de meest voorkomende fouten met de airfryer (die jij niet gaat maken!)

Te grote etenswaren

Zin in een gebakken hele kip? Grote kans dat ie maar nét in de airfryer past (als dat al zo is). En da’s dus eigenlijk net niet, want als je eten te dicht bij het grillelement zit of ertegenaan komt, kan dat voor flink wat ongelukjes zorgen (lees: verbrande kip en heel veel rook).

Let er dus op dat je product of gerecht niet boven het mandje uitsteekt – dan zit je sowieso veilig. Sowieso is de truc bij een airfryer om niet te veel te willen bakken; dan duurt het alleen maar heel lang.

Meer met de airfryer?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.