Wecken zonder stress: zo steriliseer je een weckpot (ook in de vaatwasser)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2Fweckpot.jpeg)
Zelf jam maken, kimchi fermenteren of een zuurdesemstarter grootbrengen? Dan is de kans groot dat je al een weckpot in huis hebt – of er eentje gaat kopen na het lezen van dit artikel. Maar voordat je ‘m vol stopt met al dat lekkers, is er één stap die je absoluut niet mag overslaan: de weckpot steriliseren. Klinkt als gedoe, maar valt reuze mee. Sterker nog: het kan gewoon in je vaatwasser. En daarna? Dan gaat er een wereld van potwaardige creaties voor je open.
Waarom is het belangrijk om je weckpot te steriliseren?
Alles wat je zelf maakt en wil bewaren in een pot – denk aan jam, pickles, sauzen of fermentaties – vraagt om een hygiënisch begin. Een brandschone weckpot voorkomt namelijk dat ongewenste bacteriën of schimmels zich gaan vermenigvuldigen in je zorgvuldig bereide mengsel. En geloof ons: het is ronduit zonde als je zelfgemaakte aardbeienjam na drie dagen begint te borrelen en stinken, omdat je pot niet goed schoon was.
Door een weckpot te steriliseren dood je álle micro-organismen die zich eventueel op het glas bevinden, en geef je jouw Culy-creatie de best mogelijke start.
@liz.restobar Wecken: de perfecte manier om seizoensgroenten en fruit langer te bewaren. Met deze traditionele conserveringstechniek blijven smaak en voedingsstoffen behouden, zodat je het hele jaar door kunt genieten van je favoriete oogst! #wecken #keuken #kijkjeindekeuken #kijkjeachterdeschermen #horeca #restaurant #weckpot #leren
Weckpot steriliseren in de vaatwasser
We snappen het: het leven is al druk genoeg. Gelukkig is er goed nieuws voor iedereen die liever niet met een pan kokend water staat te stuntelen. Als je een hete vaatwasser hebt, dan heb je alles wat je nodig hebt om je weckpotten schoon en steriel te krijgen. Er zijn wel een paar belangrijke voorwaarden.
First things first: gebruik een stand zonder eco-programma. Die bespaart wel energie, maar wordt meestal niet heet genoeg om je potten écht goed te steriliseren. Kies dus het programma met de hoogste temperatuur. Je hoeft verder geen zeep toe te voegen – het gaat namelijk om de hitte, niet om het schuim.
- Zet je weckpotten, inclusief deksels, rubberen ringen en klemmetjes, ondersteboven in de vaatwasser.
- Draai het heetste programma volledig af. Laat de machine na afloop nog dicht totdat alles is afgekoeld. Zo voorkom je dat er nieuwe bacteriën op de potten komen via de lucht, en dat wil je natuurlijk niet.
- Haal de potten er pas uit vlak voor gebruik en vul ze meteen, zolang ze nog warm en steriel zijn.
De klassieke methode: steriliseren met kokend water
Ben je van het nauwkeurige type of wil je iets bewaren dat niet verhit wordt na het vullen? Dan is deze methode de veiligste keuze. Het vergt wat meer tijd, maar het resultaat is helemaal brandschoon en bacterievrij.
- Was de potten en alle onderdelen eerst goed met heet water en een beetje afwasmiddel. Spoel goed af.
- Vul een grote pan met water en breng het aan de kook. Zorg dat je genoeg ruimte hebt: de potten moeten volledig onder water kunnen staan. Gebruik een tang of lepel om de potten in het water te leggen.
- Laat de potten en alle onderdelen minimaal 10 minuten koken.
- Haal ze eruit met een schone tang of lepel en zet ze ondersteboven op een schone theedoek. Laat ze aan de lucht drogen. Raak de binnenkant of rand van de pot niet meer aan!
- Vul de potten terwijl ze nog warm zijn. Zo blijft alles helemaal steriel.
@gezin_van_vijf Het wecken van voorbereid eten. Let wel op dat het eten wat in de potjes gegoten word ook heel heet gemaakt moet worden alvorens in de potjes gegoten gaat worden. #weck #wecken #eten
En wat doe je dan met die gesteriliseerde weckpot?
Wat kun je allemaal inmaken? Nou, ongeveer alles wat lekker is. De weckpot is de keukenversie van een Zwitsers zakmes: multi-inzetbaar, duurzaam én ziet er leuk uit. Dat laatste telt óók, want geef toe: een potje zelfgemaakte rabarberjam ziet er tien keer lekkerder uit in een mooie pot dan in een oude, omgespoelde yoghurtbeker.
Laten we een paar favorieten opsommen, gewoon ter inspiratie.
Een klassieker onder de weckcreaties is natuurlijk jam. Maar we zouden Culy niet zijn als we er geen verrukkelijke twist aan geven. Denk aan aardbeien met munt, pruimen met kaneel of een spicy jalapeño-jam. Niets leuker dan die op zondagochtend openpoppen voor op een warme croissant.
Maar ook fermentaties zoals kimchi, zuurkool of gefermenteerde wortels zijn perfect voor in een weckpot. De rubberen ring op de weckpot zorgt ervoor dat de pot luchtdicht afsluit, maar laat wél de gassen ontsnappen die tijdens het fermentatieproces ontstaan.
Daarnaast kun je ook snel ingemaakte groenten bewaren in een weckpot. Ingelegde pompoen met granaatappelpitjes, bijvoorbeeld. Of de ingelegde ui van het welbekende broodje kaassoufflé? En wat dacht je van een weckpot vol overnight oats met amandelmelk, chiazaad en blauwe bessen? Meal preppen wordt nu helemaal stylish en leuk.
Zelfs je zuurdesemstarter voelt zich prima thuis in een weckpot – zolang je het deksel er maar losjes op laat liggen, zonder rubberring en klemmen. Zo kan de starter ademen én ontsnappen als ‘ie een actief dagje heeft.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over sauzen, bouillon, granola, pesto’s, zelfgemaakte boters of zelfs een lunchsalade in laagjes. Je leest het al: de mogelijkheden zijn eindeloos – en allemaal net wat leuker, langer houdbaar én hygiënischer als je begint met een goed gesteriliseerde weckpot.
Andere potten of pannen schoonmaken?
- Je gietijzeren pan schoonmaken doe je zo! (+ onderhoudtips)
- Aangebrande pan schoonmaken? Dit zijn verrassende manieren
- Je afzuigkap schoonmaken: zo doe je het goed