Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 17 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit is de truc voor de allerbeste congee

Congee omschrijven we al jaren als één van onze favoriete troostgerechten. Deze hartige Chinese rijstpap heeft namelijk alle eigenschappen om je er bovenop te helpen bij ellende: verwarmende kruiden, hartige bouillon en een verslavende crème-achtige textuur. Toch is het maken ervan – volgens de regels van de kunst – nog wel een handigheidje. Met deze truc helpen we je alvast op weg.

En spoiler: de truc zal je nog ‘ns tijd besparen ook.

Congee met spinazie
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De beste congee

Wie congee een beetje kent, weet: dit gerecht heeft tijd en geduld nodig. De kunst zit er namelijk in om de rijst zó lang te koken dat de rijstkorrels zullen afbreken en er een smeuïge pap ontstaat. In dat opzicht heeft congee wel wat weg van risotto: nog zo’n gerecht dat zich niet snel-snel laat maken.

Toch blijkt er een truc die niet alleen voor betere congee zorgt, maar die je ook nog ‘ns tijd gaat besparen. Hebben we daarmee een ultieme kitchen hack te pakken? Dat hebben we.

Rijst invriezen

En die kitchen hack heeft alles te danken aan je vriezer. Want wat bijkt? Voor de beste congee gebruik je rijst die je van tevoren hebt ingevroren, ongekookt welteverstaan.

Het enige wat je hoeft te doen is de rijst van tevoren goed af te spoelen met water. Gebruik hiervoor een zeef en laat de rijst vervolgens ook even goed uitlekken. Stop de gewassen rijstkorrels daarna in een afgesloten diepvrieszakje (of bakje) en zet dat minstens acht uur in de diepvries. Met deze rijst ga je vervolgens aan de slag om je favoriete congeerecept te bereiden.

De wetenschap erachter

We zien je denken: waarom dan, in hemelsnaam? Het zit zo. In rijstkorrels zit een beetje vocht. Wanneer dat middelste vocht bevriest, zal het uitzetten en zal de rijstkorrel breken. Waar je normaal gezien geduldig moet staan wachten tot je rijstkorrels afbreken door het warme water, zijn deze bevroren rijstkorrels simpelweg al gebroken nog voor je ze in de pan mikt.

Je snapt: hiermee geef je jezelf een gigantische voorsprong in tijd. Concreet vertaalt zich dat in congee die binnen 20 minuten op tafel staat. En als je weet dat congee een typisch ziektemaaltje is, dan weet je dat deze tijdsbesparende hack je extra voordeel oplevert op grieperige dagen. Daarnaast zorgt het bevriezen van rijst ook gewoon voor lekkerdere congee: met de bevroren korrels is het tien keer makkelijker om tot de gewenste, zijdeachtige textuur te komen. Kortom: was alvast wat rijst, vries ‘m in en je hebt weer het gevoel dat je je leven onder controle hebt.

Zin in congee?

Tegenwoordig zien we congee trouwens ook vaker in onze foodscene opduiken. Janneke Vreugdenhil heeft bijvoorbeeld een tof recept voor koolhydraatarme havermoutcongee. En in de Antwerpse koffiebar Rush Rush staat congee met zwarte tahini, shiitake, venkel en eidooier op de kaart.

Maar geen nood als je daar niet zo snel komt: je weet nu hoe je ‘t moet bereiden. Pas het gerust toe op ons recept voor congee met spinazie en chili-olie of congee met gember, kip en crispy knoflook.

Havermoutcongee koolhydraatarm
Bron: Koolhydraatarme bijbel

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.