Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 14 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Tortilla’s opwarmen én warm houden: zo doe je dat

We kunnen al enige tijd niet meer zonder: tortilla’s. Of ze nou van bloem of van maïs gemaakt zijn, we eten ze met enige regelmaat. Maar hoe warm je tortilla’s nou écht goed op en ook: hoe houd je ze warm?

Hoef jij de volgende keer niet na elke tortilla naar de keuken te rennen.

Tortilla’s opwarmen: zo doe je dat (en zo houd je ze goed warm)

Het eten van tortilla’s is net zo leuk als dat het makkelijk is: je zet de tafel vol met allerlei ingrediënten en iedereen regelt op die manier z’n eigen gerecht. Ook handig: de moeilijke eter in het gezelschap kiest zelf wat ‘ie wel of niet laat liggen. Onze favoriet: taco’s. We wijdden er niet voor niets een heel overzicht aan.

Op het fornuis

Kook je op gas, dan kun je de tortilla’s met een goede tang de juiste hitte geven. Dat doe je zo: houd een tortilla net boven de vlam en verwarm elke kant zo’n 30 seconden. Let op: laat de tortilla’s op deze manier niet compleet crispy worden in verband met breekgevaar.

Maistortilla's met popcorn en gegrilde mais

In de pan

Kook je elektrisch of zie je bovenstaande methode gewoon niet zitten, wend je dan tot de pan. Hét grote voordeel: je kunt er meerdere tortilla’s tegelijk mee opwarmen. Goede optie bij een taco party dus. Ook belangrijk: wat je ook doet: gebruik geen olie of boter in de pan.

Tortilla’s opwarmen in de magnetron

Heb je weinig tijd en veel zin in tortilla’s? Dan kan de magnetron nog wel ‘s de perfecte optie zijn. Je verwarmt er met gemak 4 tegelijk op. Tip: leg een vochtig keukenpapiertje op het bord voordat je de tortilla’s stapelt, om de boel soepel te houden. Slechts 20 tot 30 seconden later ben je klaar voor de toppings.

Ontbijt tortilla's met roerei
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Uit de oven

Ook praktisch: gebruik de oven om je tortilla’s mee op te warmen. Dit kan ook per vijf tegelijk, waarbij wél belangrijk is dat je de boel in aluminiumfolie wikkelt, waardoor alles niet krokant wordt. De tortilla’s hebben slechts een kwartiertje op 175 graden nodig.

Tortilla’s warm houden

Door naar de volgende uitdaging: want hoe houd je de tortilla’s warm? Mocht je binnen een kwartier aan tafel gaan, dan kun je voor de schone theedoek – zonder wasverzachter of -parfum! – gaan: leg elke nieuwe batch in de theedoek en vouw ‘m meteen goed dicht. Iets meer tijd nodig? Zet dan je oven op een lage stand en dek af met aluminiumfolie.

De lekkerste recepten met tortilla’s:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.