Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 17 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Kooktips uit de restaurantkeuken: snel bloemkool snijden in perfecte roosjes

In de restaurantkeuken bereiden de chefs dagelijks niet alleen de lekkerste maaltjes, het is ook een groot keuken-hack walhalla. Want al die uren per dag dat de chefs er bezig zijn met eten, moeten ze nuttig besteden. Snel, efficiënt én zonder kleerscheuren snijden, roeren, mixen en eten bereiden kan maar op één manier: met heel wat handige trucjes. Daarom verzamelden wij de handigste kooktips uit de restaurantkeuken voor je. Deze week leer je snel bloemkool snijden in perfecte roosjes.

Kooktips uit de restaurantkeuken

Culy’s Martine dompelt zich niet alleen wekelijks onder in alles over eten en drinken om er daarna artikelen over te schrijven, ze werkt daarnaast in de restaurantkeuken. Hier leerde ze vlot en efficiënt ‘meppen’ en daarbij tientallen handige foefjes om dat zo handig mogelijk te doen. De beste kooktips uit de restaurantkeuken deelt ze elke week op Culy. Want wat voor de chefs een no brainer is, kan voor de thuiskok een heuse eye opener zijn.

Bloemkool uit de oven: 9 x de lekkerste recepten

Keukensentiment met roosjes

Je kunt je vast nog herinneren wat het eerste was dat je ooit zelfstandig in de keuken mocht snijden. Waarschijnlijk waren het boontjes die gedopt moesten worden, spruitjes die moesten worden ontdaan van hun buitenste blaadjes of een bloemkool die zorgvuldig in kleine roosjes werd gesneden.

Vooral dat laatste is nog steeds een klusje dat ouders, zodra het veilig kan, uitbesteden aan hun kroost. Geen wonder: snel en bloemkool snijden gaan niet bepaald goed samen. Zeker niet als je orders krijgt om hele kleine roosjes te snijden. Gelukkig is daar een handig trucje voor!

snel bloemkool snijden kooktips restaurantkeuken stock pexels
Bron: Pexels

Snel bloemkool snijden doe je zo

Martine: “Bij mij in het restaurant staat er gefrituurde bloemkool op het menu. Het is zo’n hardloper dat er wekelijks tientallen kroppen bloemkool door de keuken vliegen. Als er dan weer “bloemkool snijden en blancheren” op onze mep-lijst staat, denk ik altijd eventjes terug aan vroeger en hoe ik voor het eerst een bloemkool secuur in roosjes moest snijden.

Tot ik in de restaurantkeuken belandde deed ik het dan ook zo: stronkje voor stronkje eraf snijden en portioneren. Zonde van de tijd weet ik inmiddels, nu ik dagelijks snel bloemkool snijd in minder dan een minuut.

Hoe je dat dan doet? Leg de bloemkool op de werkbank met de harde stronk naar boven. Zet je mes aan de zijkant en snijd als het ware rondom de stronk zodat je ‘m eruit kunt trekken. Et voila: de stronk laat los en je bloemkool zal in roosjes uiteenvallen. Kind kan de was doen én de bloemkool snijden! Deze tip werkt overigens voor alle groentes met een stronk zoals broccoli en romanesco.”

Recepten met bloemkool:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.