Sophie Fleur Jongebloed
Sophie Fleur Jongebloed Kooktips 13 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Prei bereiden: de do’s en don’ts

Alles wat je altijd al wilde weten over prei, maar de groenteboer niet durfde te vragen. Zoals het verschil tussen zomer-, herfst- en winterprei. Hoe je lekkerst prei kan bereiden, behalve preisoep en preigalette. Het antwoord op de eeuwige welles-nietes discussie over het groen van prei. En waarom ui, en niet prei, de basis is van zo’n beetje ieder gerecht. Culy onderwijst je met de do’s en don’ts betreffende de zoetste telg uit de lookfamilie.

Preigroen gebruiken

Als je de groenteboer lief aankijkt wordt het preigroen voor je afgesneden. Handig, want zonder die groene toppen past de prei beter in je tas en kan je ‘m makkelijker opbergen in de koelkast. Maar is dat eigenlijk niet zonde? Preigroen is nou net het deel van de prei met de meeste mineralen en vitaminen. Gooi het groen daarom niet weg, maar maak er deze drie gerechten mee. 

Zorg er wel eerst voor dat je het groen goed schoonmaakt, want er zit vaak nog wat zand en vuil tussen. Ook de buitenste bladeren wil je liever verwijderen, die zijn  vrij stug, terwijl prei juist sappig hoort te zijn!

1. Meer dan soep

Soepgroen, het zit ‘m in de naam. Zelfs kookboekenauteur Vanja van der Leeden gebruikt het groen van de prei in de bouillon die ze trekt voor haar soto ayam in Insane. Zelf bouillon maken moedigen wij bij Culy natuurlijk alleen maar aan, maar het kan nog een tikje spannender.

2. As van prei 

Als je het groen flink blakert ontstaat een prei-as met een complexe, rokerige smaak. Bij BAK, een van onze favo restaurants in Amsterdam serveerden ze de as naast plakken warm zuurdesembrood. Maar het is bijvoorbeeld ook heel interessant bij een salade van rauwe bloemkool of andere texturen van prei. Zo kan je prei op drie manieren in één gerecht verwerken: rauw, gesmoord, en geblakerd tot as, en hoef je (bijna) niets weg te gooien. 

3. Spice it up!

Stoof of bak het preigroen met een geurige olijfolie. Strooi er daarna een dukkah (Egyptisch specerijenmengsel met geroosterde noten) overheen om er een heerlijk bijgerecht van te maken. Ook een goed idee: frituur de groene blaadjes voor een crunchy garnituur. 

Drie seizoens-prei

Prei (Allium ampeloprasum) is een plant uit de lookfamilie Alliaceae, ook wel allium genoemd, en is in Nederland bijna het hele jaar door vers verkrijgbaar. Zelfs in de vroege lente, als er verder weinig van het land komt, is er nog winterprei te oogsten.

Dat kan omdat er drie soorten prei zijn: zomer-, herfst- en winterprei. Qua smaak verschillen ze niet heel veel, maar je kunt je voorstellen dat een winterprei dikker is (om de vorst te doorstaan) dan een jonge zomerprei. 

Prei do's en don'ts
Bron: Pexels / Toa Heftiba şinca

Razendsnel prei wassen

Misschien leerde jouw moeder je ook om eerst het kontje van de prei te halen en ‘m daarna in de lengte in te snijden zodat je onder de lopende kraan de viezigheid eruit kan spoelen.

Het probleem met die methode is dat je altijd eindigt met halve ringen. Is er niet een andere manier? Jazeker, hier zie je het geheim voor squeaky clean preitjes. Die stap wil je niet overslaan. Wassen is heel belangrijk omdat prei van losse, zanderige grond houdt en dat zand meeneemt tussen zijn bladeren als hij (of is het een zij of het?) omhoog groeit. 

Prei bereiden

Prei koken is heel eenvoudig, maar omdat de groente slinkt tijdens het verhitten is het wel belangrijk om weinig water te gebruiken.

Als je niet aan de slag gaat met soepen en sauzen kan je experimenteren met andere kooktechnieken. Gooi prei bijvoorbeeld op de barbecue, daar wordt hij heerlijk zacht van met een rokerig randje. Hetzelfde kan je doen in de oven. Je hoeft er niet eens olie voor te gebruiken (hoewel olie altijd een goed idee is)! Of stoof de prei op laag vuur in veel boter met verse kruiden zoals tijm en salie.

flatbread met gegrilde prei
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Culy manieren van prei bereiden: 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.