Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 28 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom staat er altijd een patroon in je brood en hoe doe je dit zelf als je brood bakt?

Niets idyllischer dan een versgebakken brood uit de oven met zo’n charmant patroon erin. Maar dit patroon heeft ook een functie, zo blijkt. Wij zochten voor je uit waarom er altijd een patroon in je brood staat én hoe je dit zelf doet als je brood bakt.

Zelfs een mislukt brood ziet er zo nog professioneel uit!

Patroon in je brood snijden: nuttig en nodig

Vroeger – en dan gaan we honderden jaren terug in de tijd – toen men thuis nog geen ovens had, draaide je het deeg en liet je het rijzen. Wanneer het deeg goed gerezen was, bracht je jouw brood naar de dorps oven. Vlak voor het brood de oven in ging, sneed je er een patroon in. Vaak had elke familie zijn eigen patroon dat steeds gebruikt werd. Zo kon je, wanneer die tientallen broden tegelijk de oven uitkwamen, jouw eigen brood herkennen. Slim bedacht!

Daarnaast is het ook nog eens cruciaal: het brood gaat daardoor ‘open’ in de oven. Dat gesneden patroon doet dienst als een soort schoorsteen waardoor er stoom uit het brood kan ontsnappen. Dat niet alleen: hete lucht zet uit en zo kan je brood nog een stukkie doorrijzen in de oven. Wordt ‘ie éxtra luchtig.

Zelf een patroon in je brood snijden

Ben je zelf aan het brood bakken geslagen, dan wil je natuurlijk ook zo’n kek patroon erin. Maar dit doe je niet zomaar met een keukenmes en een boter, kaas en eieren-patroon. Een patroon in je brood snijden doe je idealiter met een lame. Dit is een speciaal (deeg)mesje dat wel iets wegheeft van een ouderwets scheermes.

Daarnaast is het belangrijk te weten dat je het deeg insnijdt na de tweede rijs en vlak voordat je het deeg in de warme oven zet. Snijd altijd schuin (voor de experts: in een hoek van 30 graden) in de bovenste deeghuid van het brood en met de punt van het mesje. Zo riskeer je niet dat je gaat trekken aan het deeg en je geknoei krijgt.

Bedenk ook altijd van tevoren wat voor patroon je gaat snijden, maar begin simpel met een rechte lijn. Zo kan het brood direct de oven in en verliest het geen spanning. Een patroon in je brood snijden is namelijk echt iets waar je eventjes gevoel voor moet krijgen. Picasso kun je later uithangen!

Brood bakken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.