Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 19 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Wat is de beste manier om noten te roosteren?

Als een recept voorschrijft om noten kort te roosteren, dan pakken we haast automatisch de koekenpan erbij. In een droge koekenpan rooster je noten immers het beste… Of niet?

Noten als topping voor een gerecht: die roosteren we altijd nog even. Dat komt natuurlijk omdat je door de noten even te toasten veel meer smaak laat vrijkomen.

En met veel meer, bedoelen we ook echt veel meer. Noten roosteren is als zout toevoegen aan je pastawater (ook hier geldt: altijd doen) of als vers citroensap gebruiken in plaats van uit een flesje (ja: ook echt altijd doen). Vandaar dus dat het één van de kookregels is waar wij trouw aan vasthouden.

Noten roosteren in oven

Maar wat is dan de beste methode? Volgens het Amerikaanse tijdschrift Bon Appétit hebben we het in ieder geval flink mis met onze koekenpanmethode. Zij zweren namelijk bij het gebruik van de oven. Maar waarom?

Het voordeel van een oven zit ‘m in het feit dat de hitte gelijkmatig verspreid wordt. Elke noot zal hierdoor op exact dezelfde manier geroosterd worden, wat nog wel eens anders is als je een pan gebruikt, waarbij je vaak donkere en minder donkere delen hebt.

Nog een voordeel: je hoeft niet de hele tijd bij de pan te blijven om met een houten lepel te roeren. We hoeven je vast niet te vertellen dat noten erg snel kunnen aanbranden in de koekenpan, iets wat makkelijk gebeurt als je het vuur even niet in de gaten houdt.

cashewnoten met kokos
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Aan de slag

Ziezo, weet je dat ook weer. Meteen testen dan maar? Hanteer dan de volgende vuistregel: 175 graden is een goede temperatuur om noten te roosteren in de oven.

Noten die zachter zijn van textuur (zoals pistache, pecan of walnoten) hebben ongeveer 6 tot 8 minuten nodig, noten met een hardere textuur zullen 8 tot 10 minuten nodig hebben. Let wel: een intense geur van noten is normaal, een verbrande geur niet. Hou dit dus altijd goed in de gaten en gebruik je gezond verstand.

Ook leuk om mee te experimenteren: je kunt de noten (naast puur) ook eerst even door een specerijenmengsel halen voordat je ze de oven in schuift. Voorzie ze bijvoorbeeld van een kokosjasje of van een Oosterse kruidenmix, lekker als snack bij de borrel.

Oosterse notenmix recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer kooktips?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.