Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 17 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Messen slijpen: dit is alles wat je moet weten

Messen slijpen, een vervelend klusje? Niet als je weet hoe ‘t moet. En al helemáál niet als je achteraf de positieve effecten van een zojuist geslepen mes ervaart.

Want echt: met een goed mes wordt het leven zoveel makkelijker. Daarom hebben we een kleine guide gemaakt met alles wat je moet weten over het slijpen van je messen.

Waarom moet je je messen slijpen?

Simpelweg omdat koken zoveel leuker is als je lekker kan snijden. Maar ook omdat botte messen vragen om ongelukken, ook al klinkt dat een beetje contra-intuïtief. Op botte messen moet je namelijk veel meer kracht uitoefenen, met als gevolg dat een snee in je vinger veel dieper komt te zitten.

Je messen slijpen is natuurlijk ook een vorm van onderhoud. Door ze geregeld aan te scherpen gaan ze veel langer mee. En dat is toch ook wat je voor ogen had, toen je die ene keer investeerde in dat duurdere koksmes?

Zo vaak moet je je messen slijpen

Zelfs de beste messen worden bij regelmatig gebruik botter. Meestal merk je vanzelf wel dat een mes minder goed begint te snijden. Wanneer je aandachtig naar het mes kijkt, zul je waarschijnlijk ook een afgeronde, bottere punt waarnemen. Dit wijst erop dat het tijd is om je mes te slijpen.

Tip: test de botheid van je mes door het snijden van een tomaat. Je hoort makkelijk en soepel door de schil te kunnen snijden. Zo niet, dan is het tijd om je mes te slijpen.

Hoe frequent je moet slijpen, hangt af van het mes en van hoe vaak je het mes gebruikt. Bij dagelijks gebruik van een koksmes wordt aangeraden om toch gemiddeld één keer per maand je messen te slijpen.

Dit is het favoriete keukengerei van de Culy-redactie

Tools om zelf messen te slijpen

Aanzetstaal

Europese koksmessen kun je scherper maken met behulp van een aanzetstaal. Dit is een handgreep met daarop een rond stuk staal. Je koopt ‘m makkelijk online. Met een aanzetstaal slijp je eigenlijk niet, maar zet je in feite je snijvlak recht. Hierdoor ga je weer soepeler snijden. De methode daarvoor gaat als volgt:

  • Plaats de aanzetstaal met de punt naar beneden op een snijplank. Zorg dat dit stevig staat.
  • Zet het mes bovenaan tegen de metalen staal, alsof je er een dun plakje van wil gaan snijden. Laat ongeveer een hoek van 20 graden tussen het mes en de staal.
  • Snijd nu met het mes naar achteren en beneden. Eindig op het bovenste punt van je mes.
  • Oefen niet te veel druk uit, maar doe het wel in een vloeiende beweging.
  • Wissel steeds van kant en herhaal dit 8 keer per kant.

Diamantstaal

Met een diamantstaal haal je ook daadwerkelijk iets van je mes af, in tegenstelling tot bij aanzetstaal. Dat levert in principe sneller en efficiënter scherpere messen op, maar is een wat grovere methode. Als je dit vaak doet, haal je immers een aanzienlijk deel van je mes weg, ook niet ideaal. Wil je toch een diamantstaal kopen, dan vind je die ook weer online.

Video: deze vrouw maakt de messen voor ‘s werelds beste restaurants

Messenslijpers met keramische schijven

Ook erg praktisch zijn messenslijpers met keramische schijven, zoals deze messenslijper van Jamie Oliver. Handig bij die laatste is ook de anti-slip rubberen voetjes op de slijper, waardoor deze stevig op tafel blijft staan.

Waar kun je het laten doen?

Wil je je messen liever professioneel laten onderhouden? Dan zou je eventueel kunnen langsgaan bij een professionele messenslijperij, zoals Firma Moes of Meesterslijpers in Amsterdam.

Ga even na of de firma over jarenlange ervaring beschikt: messen slijpen is echt een vak waar expertise, ervaring en de juiste apparatuur voor nodig is.

Welke keukenmessen heb je écht nodig (en waarvoor)?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.