Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 12 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Onmisbare hack: melk opschuimen zonder melkopschuimer

Het is alweer even geleden dat we genoegen namen met een wolkje koffiemelk in ons bakkie pleur. Inmiddels heeft zo’n beetje iedereen zich ontpopt tot geschuimde melkcriticus, mede dankzij het grote aanbod gespecialiseerde koffiezaken. Nadeel hiervan is dat jouw eigen kop koffie thuis toch altijd een beetje tegenvalt, tenzij je de gelukkige bezitter bent van een super-de-luxe espressomachine natuurlijk. Met deze hack zorg je er in ieder geval voor dat je opgeschuimde melk niet te onderscheiden is van die in je favoriete take-away koffie. Melk opschuimen met de hand dus.

Melk opschuimen

We vonden de verlossende hack bij onze collega’s van Metro en zijn daar sindsdien erg gelukkig om. Want zo’n profi-stomer willen we allemaal wel, maar het kost wat én het neemt wat ruimte in beslag. Maar niks lekkerders dan je ochtend starten met een cappuccino of flat white, inclusief onovertroffen schuimlaag.

> Bekijk ook: Melk opschuimen: 6 tips voor het beste schuimlaagje op je cappuccino

Cafetiere
Bron: Unsplash

Hack

We vallen maar meteen met de deur in huis: er is wel degelijk een apparaat nodig om deze hack tot een succes te brengen, namelijk de oude vertrouwde magnetron. Het goede nieuws: deze hack is niet alleen geschikt voor koemelk, maar net zo goed voor je havermelk.

Plaats de melk zo’n anderhalve minuut in de magnetron – en maak ondertussen je koffie – en giet ‘m zodra ‘ie klaar is direct over in een cafetière of French press. Verzamel vervolgens alle slechte-melk frustratie die je de afgelopen jaren hebt opgedaan om zo intens mogelijk te stampen.

Opgeschuimde melk

Om de melk zo perfect mogelijk te krijgen – excuseer ons voor de perfectionistische cijfers – wil je de opgewarmde melk met zo’n 20% uitbreiden. Door de melk aan de bovenkant zo snel mogelijk op en neer te bewegen, ontstaat hetzelfde effect als de originele stomer voor elkaar krijgt. Je voegt op deze manier gewoon lucht toe, als ‘t ware.

Let op dus: ga niet als een gek van de bodem naar boven heen en weer. Is ‘ie exact zo fluffy als dat je ‘m gewend bent? Giet dan je koffie in je favoriete kop en de melk er direct overheen.

cappuccino
Bron: Unsplash

Melk opschuimen met de hand

Geen cafetière in de buurt? Geen probleem, ook daar heeft Matt Cowie, wholesale manager (en melkschuim-expert) van Cairngorm Coffee Roasters een oplossing voor. Een staafmixer doet ook wonderen.

Geen staafmixer tot je beschikking? Ga dan helemaal analoog door de warme melk in een afgesloten pot of fles te doen en als een gek heen en weer te schudden. Iets minder geraffineerd, maar ook helemaal prima om mee wakker te worden.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.