Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 3 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Kooktips uit de restaurantkeuken: verstevig je snijplank

In de restaurantkeuken bereiden de chefs dagelijks niet alleen de lekkerste maaltjes, het is ook een groot keuken-hack walhalla. Want al die uren per dag dat de chefs er bezig zijn met eten, moeten ze nuttig besteden. Een mise en place (MEP) moet snel en efficiënt klaar zijn, want dat nog tijdens het diner afmaken is een no-go. En snel, efficiënt én zonder kleerscheuren snijden, roeren, mixen en eten bereiden kan maar op één manier: met heel wat handige trucjes. Daarom verzamelden wij de handigste kooktips uit de restaurantkeuken voor je.

Kooktips uit de restaurantkeuken

Toen Culy’s Martine afgelopen jaar de kans aangreep om twee dagen per week in de restaurantkeuken te werken, ging er een wereld voor haar open. Ze belandde in de wereld van MEP-lijsten, waar elk kruisje staat voor een hoeveelheid. Een wereld waar men communiceert met ‘bon’ maar alles lang niet altijd bon is.

Martine: “Het werken in de keuken is lang niet zo extreem als in de films en series wordt geschetst, maar of ‘t er af en toe best eens pittig aan toegaat? Dat zeker. En dat moet ook. De keuken waar ik in werk is klein, we werken er met z’n tweeën en in een paar uur moet je je zo voorbereiden dat je ten minste honderd gasten kunt voeden op een avond.

Dat is soms best een uitdaging, maar al in mijn eerste week dompelden mijn collega’s me onder in de wereld van de keuken-hacks. Dingen die achteraf zo logisch zijn, maar voor een thuiskok een wereld doen openen.”

Een natte servet onder je snijplank doet wonderen

En precies dáárom delen we vanaf nu de handigste kooktips uit de restaurantkeuken die altijd van pas komen. Voor de chefs misschien een no brainer, maar voor thuiskoks een eye-opener.

We trappen deze rubriek af met de belangrijkste truc die Martine ons vertelde: leg een natte papieren servet, lagen keukenrol of zo’n geel vaatdoekje onder je snijplank als je gaat snijden. Maar waarom?

Martine: “Zodra iets kan rollen, schuiven, glijden en dus instabiel is, gebeuren er ongelukken, zeggen wij in de keuken. Te allen tijde moet dat wat je snijdt, of in dit geval: dat waar je op snijdt, stabiel en stevig liggen.

Toch gebeurt het vaak genoeg dat je snijplank op je keukenblad als een glibberige handzeep in de douchecabine is: hij schuift overal naartoe. Door een dikke papieren servet, een paar lagen keukenrol of zo’n geel vaatdoekje nat te maken en dat onder je snijplank te leggen, creëer je een soort antislip ondergrond. Je kunt snijden wat je wil, maar glijden? Dat doet je snijplank in ieder geval niet meer.”

Meer handige kooktips:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.