Claire de Court
Claire de Court Kooktips 10 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Koken met garnalen: dit zijn onze do’s en don’ts

Garnalen hebben een grote fanbase. En daar horen wij hier bij Culy natuurlijk ook bij. Je denkt misschien dat je al een ware pro bent op het gebied van koken met garnalen. Toch kan het best tricky zijn en zijn er ook wat instinkers. Lees eerst deze tips, zo doe je het zéker weten niet meer fout!

Er zijn een hoop tips op het gebied van koken met garnalen. En ook een aantal valkuilen natuurlijk. Wij hebben ze allemaal voor je bij elkaar gezocht, zodat jij het koken met garnalen hélemaal onder de knie krijgt.

Bron: Elle Hughes via Unsplash

1. Ontdooi je garnalen nóóit op kamertemperatuur of in warm water

Heb je dit weleens gedaan? Niet meer doen! Garnalen worden er namelijk taai en papperig van. Niet bepaald wat je wil toch? Ontdooi je garnalen in de koelkast of onder koud water, zo blijven ze lekker.

2. Koop geen verse garnalen

Hé? Jep, je leest het goed. Je zou misschien denken dat ze vers het lekkerst zijn, maar je zult jezelf veel geld en gedoe besparen als je garnalen gewoon bevroren koopt. Verse garnalen zijn namelijk nooit écht vers.

Garnalen zijn van die schaaldiertjes die gelijk moeten worden opgegeten nadat ze dood zijn. Alle verse garnalen die je bij de supermarkt ziet liggen, zijn eerst bevroren geweest. Trap er dus niet in en haal ze gewoon uit het vriesvak.

3. Maak je garnalen goed schoon

Een veel gemaakte fout bij het koken met garnalen, is dat er vergeten wordt om de garnaal schoon te maken. Als je garnalen niet goed schoonmaakt, heb je dikke kans op een hap zand (oftewel, garnalenpoep…) tussen je maaltijd door.

Hoe doe je dat dan? Je snijdt simpelweg de rug in van de garnaal in en trekt het donkere draadje (het darmkanaal) eruit. Dat is het allerbelangrijkste, verder hangt het helemaal af van hoe je je garnalen wilt serveren.

In de onderstaande video zie je hoe je een garnaal van kop tot staart helemaal schoonmaakt:

4. Let goed op wat je doet met de schaal

De schaal van de garnaal bepaalt een groot deel van de smaak. Ook voorkomt de schaal dat de garnalen te gaar worden. Op de barbecue is het daarom ook echt noodzakelijk om de schaal eromheen te laten.

Schalen van de garnalen pellen kan een leuke bezigheid zijn, maar dit is natuurlijk persoonlijk. Als je de schillen eraf haalt, kun je ze bewaren om bijvoorbeeld vissoep van te maken (door de smaak die in de schalen zit).

5. Marineer niet te lang met zuur

Garnalen marineren? Lekker! Maar let wel op hoe lang je het doet met betrekking tot het soort marinade dat je gebruikt. Een marinade waar zuur in zit (zoals citroen), kan na een te lange marineertijd het vlees van de garnaal papperig maken.

Marineer dus met zuren niet langer dan een halfuurtje. Als je een andere soort marinade gebruikt, kun je zo lang marineren als je wilt. Zorg er in elk geval voor dat je de garnalen in de koelkast houdt tijdens het marineren.

Bron: Jackson Douglas via Unsplash

6. Loop niet weg

Één van de belangrijkste tips voor het koken met garnalen is dat je nooit weg moet lopen van de garnalen als ze eenmaal op het vuur staan. Garnalen garen ontzettend snel, dus het is belangrijk om ze goed in de gaten te houden. Haal de garnalen als ze gaar zijn gelijk uit de pan, zo garen ze niet onnodig door.

Tip: kijk naar de insnede die je eerder hebt gemaakt tijdens het schoonmaken. Wordt deze ondoorzichtig, dan is de garnaal gaar.

Extra tip: voordat je de garnalen in de pan doet, moet je ervoor zorgen dat ze goed droog zijn. Dep de garnalen dus altijd droog nadat je ze nat hebt gemaakt. Zo voorkom je dat ze gaan koken in de pan, in plaats van bakken.

Meer over garnalen:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.