Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Kooktips 10 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Welke keukenmessen heb je écht nodig (en waarvoor)?

Waarschijnlijk heb jij ook een keukenmessen-set op het aanrecht staan of in de la liggen. Van de meeste messen weet je vast de bijbehorende functie te benoemen, maar zo bestaat er ook een ‘officemes’, een ‘tourneermes’ en een ‘santokumes’. Voor welke soort messen zijn dit de synoniemen en welke mes mis jij nog in je lade?

Koksmes

Laten we starten bij de basis. Een koksmes dient namelijk als fundament voor je keukenmessen-collectie. Hiermee kun je verschillende producten (lees: vis, vlees, groenten en kruiden) halveren, brunoise (blokjes) snijden of choppen. In elke messenset kom je dus wel een koksmes tegen waarmee jij dé chef kan uithangen.

‘Santoku’ is geen sudoku puzzel, nee, het is de Japanse versie van het koksmes. Deze Japanse variant is een stukje kleiner en lichter dan een regulier koksmes en daarom is een santoku heel fijn om mee te werken.

> Snijden als een pro? Tips om te leren snijden met een groot koksmes

Vleesmes

De naam spreekt voor zich: dit mes wordt uitzonderlijk en alleen gebruikt voor het snijden (portioneren) van vlees. Gebruik dit soort messen niet om vlees met bot mee te snijden, dat tast het materiaal van het mes namelijk aan. Het vleesmes wordt vaak vergezeld door een vleesvork.

Hakmes

Kenmerkend aan zijn vierkante ‘lemmet’ (metalen deel van het mes): het hakmes. Deze gebruik je bijvoorbeeld voor het verdelen van spareribs maar je kunt er ook hardere soorten groenten mee fijnhakken, bijvoorbeeld knolsoorten. Vooral erg interessant voor de vleesliefhebber om in de keuken te gebruiken.

Officemes

Een officemes zit vrijwel altijd inbegrepen bij een messenset. Het is een kleiner koksmes dat dient voor verschillende doeleinden. Een appeltje schillen? Officemes. Groenten fijnsnijden? Officemes. Uitje snipperen? Officemes. Dit keukenmes leent zich uitstekend voor verschillende taakjes.

Leuk om te weten: de naam komt voort uit de vroegere benaming voor bijkeuken, namelijk ‘office’.

Broodmes

Je weet direct waar we het over hebben: een lang, gekarteld keukenmes dat je gebruikt om brood mee te snijden. De kartels zijn van belang voor het snijden van brood. Het voorkomt namelijk het platdrukken van brood en het zorgt voor nette sneetjes. Dit keukenmes leent zich ook uitstekend voor het portioneren van taart en het snijden van harder fruit, zoals meloen.

> Ook interessant: een watermeloen snijden zonder je vingers te verliezen: zo doe je dat

Groentemes

Naast het vlees- en het broodmes bestaat er ook een specifiek groentemes. Nou zijn de meeste groenten ook wel te snijden met een koksmes, schilmes of officemes, maar een écht groentemes is wel heel handig om te hebben. Deze variant is namelijk dunner dan de andere messen en dat zorgt ervoor dat hardere groentesoorten breken, in plaats van doorgesneden worden. Voor de groenteliefhebbers dus erg handig om in huis te hebben.

Universeel mes

Als je geen trek hebt in het aanschaffen van allerlei speciale messen dan is er altijd nog het universele keukenmes. Die lijkt ietwat op het officemes, maar heeft een langer lemmet. Je kunt ‘m inzetten voor zowel het snijden van groenten of fruit, als voor het schoonmaken van vlees of vis. Het is dus een vlijmscherpe alleskunner. Onmisbaar.

Meer handigheden over keukengerei:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.