Marit Weijs
Marit Weijs Kooktips 23 jun 2025
Leestijd: 5 minuten

Cornstarch, maizena en alle verwarring daaromheen: wat is het, waar gebruik je het voor en wat als je het niet hebt?

Als je regelmatig Amerikaanse foodvideo’s kijkt, heb je het vast vaak voorbij zien komen: cornstarch. Het witte poeder duikt overal op, van recepten voor krokante kip tot chewy cookies. Maar wat is cornstarch nou precies? Is het hetzelfde als maizena, of toch iets anders? En als je het niet in huis hebt: wat gebruik je dan?

Voor eens en altijd: wat is de zin en onzin rond dit spul?

Is cornstarch hetzelfde als maizena?

Oké, first things first: is het ook echt hetzelfde? Ja. Cornstarch en maizena zijn in wezen één en hetzelfde witte poeder. Het is puur zetmeel, uit het binnenste van maïskorrels. In het Engels heet het cornstarch, en in Nederland kennen we het als maizena – die bekende gele verpakking.

Maar let op: maizena is echt iets totaal anders dan maïsmeel – de meer letterlijke vertaling van cornstarch. Maïsmeel (of cornmeal in het Engels) wordt gemaakt van de hele gemalen maïskorrel, inclusief vezels, eiwitten en oliën. Daardoor is het korreliger, geler van kleur en totaal ongeschikt om bijvoorbeeld een saus te binden. Het is wél weer heerlijk voor cornbread, polenta of tortilla’s. Dus: cornstarch = zetmeel = maizena. Maïsmeel = meel. Die twee wissel je niet zomaar uit.

Adobe Stock

Waar gebruik je maizena of cornstarch voor?

Maizena is een handig ingrediënt dat vooral wordt gebruikt als bindmiddel en als trucje om structuren te veranderen. Het is smaakloos, bindt snel en kan gerechten net dat beetje extra geven.

In sauzen en soepen zorgt maizena ervoor dat je geen dikke klonten krijgt, maar een fluweelzachte textuur. In koekjes en cakes maakt het het resultaat juist zachter en kruimeliger. En bij gefrituurde gerechten? Dan zorgt het voor die onweerstaanbare crunch.

  • In Aziatische gerechten zoals stir-fry zorgt een papje van maizena en water voor die glanzende, iets dikkere saus
  • In koekjes zorgt maizena voor een zachtere, smeuïge textuur (vooral populair in shortbread of chewy chocolate chip cookies)
  • In pudding en custard werkt het als verdikkingsmiddel, vaak als alternatief voor eidooiers
  • Bij het frituren zorgt een laagje maizena om vlees of tofu voor extra knapperigheid
@i.am.never.full

Perfectly Crsipy Seeame Chicken in minutes 😋 2 large boneless skinless chicken thighs 3/4 cup corn starch 1/4 tsp salt 1/4 tsp pepper 1/2 tsp garlic powder Spray oil to coat Sesame seeds (optional) Scallions (optional) Sesame Sace 1.5 tbsp dark soy sauce 1.5 tbsp light soy sauce 2 minced cloves garlic 1 tbsp rice wine vinegar 3 tbsp ketchup 1.5 tbsp sesame oil 2 tbsp sugar 1 tbsp honey #cheap #fyp #recipe #food #cooking #dinner #easyrecipe #asianrecipes

♬ original sound – i.am.never.full

Wat veel mensen niet weten: je kunt maizena ook gebruiken als ‘cake flour’-vervanger. In sommige Amerikaanse recepten wordt gewone bloem gecombineerd met maizena om een lichtere textuur te krijgen in cakes en taarten.

Wat kun je allemaal doen met Maizena?

Waarom zie je het zo vaak in Amerikaanse recepten?

In Amerikaanse huishoudens is cornstarch net zo’n standaardproduct als bloem of suiker. Veel recepten zijn dan ook geschreven met cornstarch als een vanzelfsprekend ingrediënt. Je ziet het ook vaak terug in fusiongerechten, vooral bij Amerikaanse varianten op Chinese, Koreaanse of Japanse klassiekers. Denk aan plakkerige sauzen, mooie glazes of dat typisch krokante laagje om kip of garnalen.

In Nederlandse keukens grijpen we bij het binden sneller naar bloem of allesbinder, maar in Amerika is cornstarch vaak de eerste keuze – en met reden: het werkt snel, is glutenvrij, en geeft vaak een mooier resultaat dan bloem.

Hoe gebruik je maizena?

Maizena of cornstarch moet je nooit rechtstreeks in een warme saus gooien. Het geheim zit ’m in het papje: meng eerst een of twee eetlepels maizena met een klein beetje koud water tot het helemaal glad is. Pas daarna voeg je het toe aan je hete saus, soep of stoofpot. Goed doorroeren, even laten doorkoken, en voilà: de saus dikt in zonder klontjes.

Gebruik je het voor koekjes of cakes, dan voeg je het droge poeder gewoon toe aan de andere droge ingrediënten.

Voor extra krokantheid bij het frituren kun je vlees of groenten eerst door wat maizena halen voordat je ze bakt of frituurt. Je krijgt dan zo’n prachtig dun, crispy korstje waar we helemaal gelukkig van worden.

@cherrycooksfork2fork

Corn starch slurry #cherrycooks #cookinghacks #cornstarchslurry #thickenyoursauce #foodtiktoks #cornstarchhack

♬ The Banjo Beat, Pt. 1 – Ricky Desktop

Geen maizena in huis? Dit kun je gebruiken om maizena te vervangen

Soms sta je in de keuken en blijkt het pakje maizena spoorloos. Gelukkig zijn er goede alternatieven, afhankelijk van wat je wilt maken.

Aardappelzetmeel is een prima vervanger voor maizena, zeker als je een saus wilt binden. Het bindt iets sneller en bij een lagere temperatuur, maar werkt verder vrijwel hetzelfde. Tapiocazetmeel (uit cassave) is een favoriet in de Aziatische keuken. Het geeft een heldere, glanzende binding en is ook nog eens glutenvrij. Arrowroot is een iets duurdere, natuurlijke variant van bindmiddel die geliefd is bij wie zuivel of gluten vermijdt. Het geeft een fluweelzacht resultaat zonder dat je saus melkachtig wordt.

Bloem kan ook, maar is minder krachtig. Je hebt er ongeveer twee keer zoveel van nodig als maizena, en het maakt sauzen wat troebeler. Voor het bakken kun je soms ook rijstmeel of custardpoeder gebruiken, al verandert dat de smaak en kleur soms licht.

Mis je een ingrediënt? Hier is een lijst met alternatieven

Extra krokant? Deze crispy snacks wil je proberen

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.