Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 21 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

4 manieren om ijs te maken zonder ijsmachine

Focaccia kunst, Dalgona koffie of pancake cereal: we zien tal van kitchentrends opduiken die alles te maken hebben met quarantaine en de extra tijd die we moeten doden. Ook zelf ijs maken vult dat lijstje mooi aan. En nope, daar hoef je heus niet per se een gigantische ijsmachine voor in huis te hebben.

4 manieren om ijs te maken zonder ijsmachine

1) In een weckpot

Ben je gezegend met een portie stevige armspieren, dan kan je je ijs gewoon in een potje maken. Hoe dat precies in z’n werk gaat?

Men neme een weckpot met daarin 250 ml verse slagroom, 1 ½ eetlepel kristalsuiker, 1 ½ theelepel vanille-extract en een snufje zout. Sluit goed af en shake ongeveer 5 minuten (of tot de room de dikte van browniebeslag heeft). Zet 3 uur in de vriezer en tadaaa! 3 porties homemade icecream zijn nu van jou.

Natuurlijk kan je ook variëren met dit recept, door er bijvoorbeeld een lepel pindakaas of een handje bessen aan toe te voegen.

2) In een zakje met zipsluiting

Ook van die plastic zakjes met zo’n schuifrits-systeem blijken zich prima te lenen om ijs te maken, laat Chrissy Teigen in één van haar video’s zien. Het principe is dat je een kleiner zakje vult met je ijsmix en dat in een grotere zak gevuld met ijsblokjes en zout stopt.

Je vult het kleine zakje bijvoorbeeld met 250 ml verse slagroom, 1 ½ eetlepel kristalsuiker, 1 ½ theelepel vanille-extract en 5 gecrunchte koekjes (bv. Oreo’s).

Sluit dan het zakje af (verwijder zoveel mogelijk lucht) en plaats het vervolgens in een grotere zak, gevuld met ijsblokjes en Himalaya zout.

Sluit af en… shaken maar! Na ongeveer 10 minuten heb je je eigen homemade icecream, die zelfs niet meer in de diepvries hoeft voordat je ervan kan eten.

In deze video laat Chrissie Teigen het zien:

3. Op basis van bevroren bananen

Heb je nog wat overrijpe bananen liggen? Gooi ze niet weg maar pel ze, snij ze in stukjes en vries ze in. Hebben ze minstens 4 uur in de diepvries gelegen, dan kan je ze een kwartiertje laten ontdooien en in de keukenmachine of met de staafmixer mixen.

Dit is per definitie dan wel geen roomijs, toch smaakt het ijs ontzettend romig, dankzij de bananen. Ook lekker met wat kardemompoeder, met salted caramel of een lepel pindakaas er doorheen!

4. Met een staande mixer

Tot slot kan je ook met een staande (of een handmixer met een garde element) aan de slag. Dat idee vonden we bij Nigella Lawson. In principe heb je verder maar 3 ingrediënten nodig: 80 gram gecondenseerde melk, 500 ml verse slagroom en 2 eetlepels whisky of een andere sterke drank.

Die ingrediënten mix je gedurende 10 minuten in een grote kom, tot het geheel romig is en in volume is toegenomen. Laat nu minstens 6 uur in de vriezer staan et voila: homemade ice cream!

Meer met ijs?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.