Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 13 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Handige kooktip: halloumi niet grillen maar raspen (net als de Italianen)

Halloumi kennen we allemaal natuurlijk als dé perfecte kaas om te grillen. Hij blijft intact en smaakvol en fleurt daarmee al je culinaire creaties op. Wist je dat je halloumi ook prima kunt raspen over je gerechten? De oude Cyprioten deden het al. En als zij het doen, dan moet het wel goed zijn.

Een enkeltje Cyprus

De laatste jaren is halloumi een opgekomen hiphot and happening kaas geworden in de Nederlandse keuken. De van oorsprong ongerijpte Cypriotische geitenkaas baande zich een weg in het Nederlandse supermarktschap en is hier niet meer weg te denken.

We grillen het voor op onze salades, maken er frietjes of halloumi nuggets van of gratineren het met honing op onze kippetjes. Dit kan doordat de kaas een eiwitstructuur heeft waar je U tegen zegt. Hierdoor kun je de kaas grillen, bakken of zelfs frituren met als resultaat: een zoutig kaasje met een krokant korstje.

Move over Parmezaan, we gaan halloumi raspen

De oude Cypriotische (vaak verward met Griekse) kaas is meer dan alleen een ‘grillkaas.’ Je hebt tijdens het koken vast wel eens een stukje rauwe halloumi geproefd vanwege de trek die je had. En? Inderdaad: zeer smaakvol. Dus waarom zou je dat eigenlijk verhitten? Wij (her)introduceren wat de oude Cyprioten al deden: we gaan halloumi raspen. Gewoon met je Microplane uit het keukenkastje.

Wanneer kun je halloumi raspen

We kunnen ons voorstellen dat je niet altijd zin hebt in een relatief groot stuk gebakken kaas. De smaak is – hoewel hij heerlijk is – best overheersend en het is toch een gevalletje: ‘je moet ervan houden.’ Daarom is geraspte halloumi je uitkomst. Rasp het over een watermeloensalade of een citroenpasta. Rasp het over een Spaanse tortilla of een overheerlijke aardappelgratin. Rasp het over een pizza of een frisse shakshuka.

De oude Italiaanse rasp-etiquette

Van Griekenland en Cyprus maken we ook even een uitstapje naar Italië. Want ook daar raspen ze er graag op los. Zo is in het zuiden van Italië (Puglia) de cacioricotta een bekende kaas. Da’s een harde ricotta gemaakt van geiten-, schapen- en koeienmelk.

Het kan dus best eens voorkomen dat je in een Italiaanse recept cacioricotta moet gebruiken. Omdat dit schaars is in Nederland (tenzij je een goede Zuid-Italiaanse speciaalzaak om de hoek hebt) kun je dan dus ook halloumi raspen. Verwar het niet met formaggio duro. Mocht dat in je recept staan, dan wordt er Parmezaanse kaas bedoeld.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.