Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 13 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Makkelijk nieuwe groenten kweken uit restjes: zo doe je dat

Zelf groenten kweken: wij kunnen weinig dingen bedenken die meer voldoening geven dan dat. Zeker als je weet dat je vaak gewoon groenten kunt kweken uit restjes die je normaal gezien zou weggooien. Hoe tof is dat?

Maak er een goede gewoonte van om de restjes van deze groenten te bewaren en ga op die manier voedselverspilling tegen.

Deze groenten kun je kweken uit restjes

1. Bosui

Eigenlijk is het heel simpel, stop de afgehakte ‘kontjes’ bosui in een potje met een laagje water (stop het in een mooi potje, en het ziet er nog leuk uit ook!), zet op de vensterbank en… groeien maar! Al binnen een paar dagen kun je oogsten.

2. Paksoi

Plaats het kontje van de paksoi met de wortelzijde naar beneden in een schaaltje met water. Na een paar dagen zul je zien dat de bladeren groter worden. Ontstaat er wortelvorming aan de onderkant? Dan kun je de paksoi in potgrond zetten.

3. Selderij en prei

Selderij en prei zijn zowat de makkelijkste groenten om opnieuw te laten groeien. Hiervoor snijd je simpelweg een stukje van de onderkant en dit plaats je in een kom met een laagje water op de bodem. Zorg dat het kommetje voldoende daglicht krijgt en laat het zo een week staan. Na een week zijn de bladeren dikker en kun je het geheel verpotten in aarde zodat de groenten verder kunnen groeien.

4. Groene kruiden

  • Basilicum

Heb je een basilicumplantje in de supermarkt gekocht? Bewaar dan (minstens) één takje en zet het in water. Zodra dit wortels krijgt, kun je dit in grond zetten en groeien de blaadjes er in rap tempo weer aan.

  • Munt

Ook hier geldt hetzelfde principe: bewaar een takje munt, ontdoe het van de bladeren (behalve de bovenste 4 blaadjes), plaats het in een glas (of flesje) water en wacht tot het takje wortels krijgt. Maak dan een kuiltje in een pot met potgrond en verplaats het takje naar de pot zodat de munt verder kan groeien.

5. Citroengras

Ook hier weer: snijd het kontje van een stengel citroengras ervan af, plaats het in water en zet het op een zonnige plek. Na ongeveer een week ontstaan er wortels die je kunt verplaatsen naar je moestuin of een bloempot met potgrond.

6. Aardappelen

Als je aardappelen lang genoeg laat liggen dan ontstaan er kleine ‘oogjes’ op de aardappelschillen. Snijd je een stukje schil met een paar oogjes eraf en laat je het vervolgens uitdrogen, dan kun je dit rechtstreeks in potgrond planten (met de oogjes naar boven). Na een paar weken zal de aardappel beginnen te groeien.

7. Knoflook

Bol knoflook gekocht? Bewaar dan één teentje om het in grond te stoppen (met de wortel naar beneden). Knoflook staat graag in direct zonlicht. Na een tijdje komen er scheuten aan. Die kun je gebruiken als smaakmaker in salades, maar je zou de scheuten ook op hun beurt kunnen aanplanten.

Helemaal hooked en wil je nog een stapje verder gaan? Misschien is deze kweekset voor je eigen regenbooggroenten wel iets voor jou.

Meer met groenten?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.