Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kooktips 3 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Ho, stop, wacht: 8x groenten die je nooit hoeft te schillen

Heb je ook altijd ruzie met de dunschiller (hoe dóén mensen dat?)? Dan hebben we goed nieuws voor je: in een heleboel gevallen is groente schillen overbodig. Scheelt je niet alleen een heleboel tijd en mogelijk geklungel, het is nog gezonder ook.

Dus: laat je aardappelschilmesje uit je handen vallen (let op je tenen) en lees even mee. En o ja, disclaimer vooraf: niet schillen betekent wél extra goed wassen.

Vet duurzaam: van welke schillen van groenten kun je chips maken?

Deze groenten hoef je nooit te schillen

1. Aardappel

Oké oké, nooit is een groot woord. Voor aardappelpuree is schillen nuttig, maar voor de meeste andere gerechten niet. Doe je ze in de oven, in een stoofpotje of aardappelsalade of maak je er friet van, laat de schil er dan vooral aan zitten.

Voegt niet alleen een beetje bite toe, in de schil zitten ook nog eens veel vitaminen, mineralen, ijzer, calcium en vezels. Win-win!

groenten schillen 1
Bron: Unsplash

2. Zoete aardappel

Al die goede stoffen zitten ook in de schil van zoete aardappel. Die schil wordt bovendien zachter dan die van gewone aardappel, waardoor je – zeker in bijvoorbeeld een chili con carne – ‘m bijna niet meer opmerkt. De textuur, dan, want aan de smaak van je gerecht voegt het wel degelijk iets toe. Deze zoete aardappel uit de oven is bijvoorbeeld fan-tas-tisch.

groenten nooit schillen 2
Bron: Unsplash

3. Komkommer

Laten we eerlijk zijn: als de schil en de zaadlijsten van een komkommer verdwijnt, blijft er nu eenmaal heel weinig over. Niet alleen wat massa betreft, maar ook qua voedingsstoffen.

Plus: waarom zou je de bite van de schil vrijwillig de vuilnisbak in gooien? Die is júíst onmisbaar in salades. Ons advies: bespaar jezelf de schil-moeite en eet je komkommer gewoon lekker zo. Na het wassen, dus.

groenten schillen 3
Bron: Unsplash

4. Aubergine

Hoewel veel mensen aubergine sowieso al niet schillen, zetten we ‘m er toch maar even bij. In de prachtige paarse schil zit namelijk het krachtige antioxidant nasonine, dat een ontstekingsremmend effect heeft.

Kijk jou nou, je gezondheid verbeteren terwijl je van Ottolenghi’s fantastische aubergine geniet.

Kruidige aubergineschotel met kikkererwten en gerookte paprika

groenten nooit schillen 4
Bron: Unsplash

5. Courgette

Net als komkommer en aubergine, bestaat de binnenkant van de courgette voor een heel groot deel uit water, terwijl in de schil juist wel voedingsstoffen zitten. En in deze groene curry met gehaktballetjes worden die gewoon lekker meegenomen. Nope, nooit schillen dus.

groenten schillen 5
Bron: Unsplash

6. Tomaten

Hoewel veel recepten voor bijvoorbeeld tomatensoep instrueren dat je de schil er eerst af moet pellen, is dat helemaal niet noodzakelijk.

Check vooral even deze tomatensoep in een broodje met knoflookcroutons voor een lekker recept mét schil. Scheelt je een enorm gepriegel en is minstens net zo lekker. Bring in those tomatoes!

groenten schillen 6
Bron: Unsplash

7. Rode biet

Bietjes zijn extreem gezond – en ook extreem smaakvol. Nu moet je verse bietjes sowieso nooit schillen vóórdat je ze kookt, maar erna hoeft het ook niet! Wel kan de smaak van de schil als bitter worden ervaren, maar dat kun je heel goed oplossen door het te compenseren met een zoet ingrediënt in je gerecht, zoals honing.

Eet je de bietjes ongekookt, schrob ze dan even goed schoon en rasp ze gewoon. Een supergoede toevoeging aan je salade of risotto.

Culy Homemade: bietenrisotto met Burrata en gepofte kerstomaten

groenten nooit schillen 7
Bron: Unsplash

8. Wortels

Last but not least: de goeie ouwe wortel. Of je ‘m nou roostert, kookt of (roer)bakt: deze oranje jongen valt zéker onder groenten die je niet hoeft te schillen.

Vind je dat toch niet fijn? Rasp dan een heel klein laagje van de zijkant met een aardappelschilmesje, maar laat de echte dunschiller achterwege. Zo blijven de bite én gezonde stoffen aanwezig.

groenten schillen 8
Bron: Unsplash

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.