Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 1 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Slimme kooktip: gedroogde paddenstoelen weken in wijn of bouillon

Gedroogde paddenstoelen zijn misschien wel onze lievelingssmaakmaker in risotto’s, pasta’s of ramen. Ze geven een uber-umami smaak af en daarnaast kook je – wanneer je ze gebruikt – altijd een stukkie duurzamer dan met ‘rauwe’ paddo’s. Maar om ze nóg meer smaak af te laten geven, kun je gedroogde paddenstoelen weken in wijn of bouillon.

Wij vertellen je waarom je jezelf daarmee een schouderklopje voor ‘duurzaam kokkie’ mag geven!

Koken met ‘restjes’

Kijk, we willen hier echt niet van de daken schreeuwen dat je níks meer weg mag gooien. We willen je er wél alert op maken dat wanneer je kookt, je vaak onnodig veel dingen weggooit die je beter kunt gebruiken in nieuwe gerechten. Want in de olie uit jouw in de oven gebraden kippetje, bak jij de volgende dag een heerlijk spiegelei. En de schalen van garnalen of schillen van groentes, maken een zelfgemaakte bouillon nóg beter.

Koken met restjes is niet enkel de aardappels van de dag ervoor opbakken of de nasi van eergisteren nogmaals eten. Het is gedurende het hele recept bij álles wat je weggooit denken ‘kan ik dit niet nog ergens anders voor gebruiken?’ Zo ook met gedroogde paddenstoelen.

gedroogde paddenstoelen weken stock pexels
Bron: Pexels

Gedroogde paddenstoelen weken

Wanneer je gedroogde paddenstoelen gebruikt in een gerecht, wordt je vaak aangeraden om deze eerst ‘tot leven te brengen’ met water. Je laat weekt de paddenstoelen in water en de “thee” die daaruit ontstaat, gebruik je ook ín je gerecht. Dat kan natuurlijk véél efficiënter én duurzamer.

De kans is namelijk groot dat het recept waarvoor je de gedroogde paddenstoelen gebruikt, ook iets van een bouillon of wijn bevat. Waarom zou je de paddenstoelen dan niet ín die bouillon weken? Scheelt extra water en niet alleen je bouillon of wijn wordt er lekkerder van, ook de paddenstoelen zelf krijgen een extra oppepper.

Ben je nieuw in de wereld van gedroogde paddenstoelen? Je kunt er ook voor kiezen om het weken van gedroogde paddenstoelen achterwege te laten. Zeker in risotto’s of ramen zuigen de paddo’s zich vanzelf vol met vocht waardoor ze zacht en vol worden. Let wel op dat je dan waarschijnlijk íets meer vocht aan je risotto moet toevoegen.

Dít kun je allemaal doen met gedroogde paddenstoelen

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.