Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kooktips 16 dec 2021
Leestijd: 6 minuten

Culy Kerst Basics: alle kerst klassiekers op een rijtje (van rode wijnsaus tot coquilles bakken)

Het is de nachtmerrie van iedere thuiskok: ben je het kerstdiner aan het bereiden, krijg je een spontane black-out. Help, hoe maak je ook alweer ragout? Jus? Rode wijnsaus? En zijn de stoofpeertjes nou al goed of niet? Geen zorgen: we’ve got you covered. In dit lijstje met Culy Kerst Basics vind je alle klassiekers voor kerst op een rijtje.

Zo is het pas écht een merry Christmas.

Hoe kan ik rode wijnsaus maken?

Heerlijk bij hertenbiefstuk of ander goed vlees: rode wijnsaus! En die maak je natuurlijk het liefste zelf. Maar eh, hoe dan?

Naast rode wijn heb je ook sjalotjes, laurier, tijm, boter, runderbouillon en een scheutje balsamicoazijn nodig. Hoe je vervolgens te werk gaat, lees je hier:

Zo maak je een klassieke rode wijnsaus

Wil je de saus van tevoren maken? Let erop dat de boter stolt in de koelkast, dus dat de saus wat hard zal worden. Verwarm voordat je gaat eten de saus ongeveer 10 minuten in een pannetje op laag vuur; alle boter zal zo weer smelten.

Jus maken zonder pakjes en zakjes, SOS!

Ga je op de Britse toer met een klassieke roast als kerstdiner? Dan kán zelfgemaakte jus (of gravy, als je in stijl wilt blijven) natuurlijk niet ontbreken. Voor een simpele jus heb je alleen roomboter, bloem en bouillon nodig.

Smelt de boter in een pannetje op laag vuur en voeg de bloem in één keer toe. Roer met een garde totdat de bloem is opgenomen door de boter en bak nog even door zodat de bloem gaar wordt. Voeg vervolgens, al roerend, de bouillon beetje bij beetje toe, tot je de gewenste dikte hebt. Op smaak brengen kan eventueel nog met verse kruiden.

Liever jus maken van het overgebleven vet van gebraden vlees of gevogelte? Hoe je dat doet, lees je hier:

Zelfgemaakte jus zonder pakjes of zakjes

Help, mijn boter is te hard

Veel zoete recepten vragen om boter op kamertemperatuur: wel zacht, maar niet gesmolten. Hoe zorg je daarvoor als je weer eens bent vergeten je boter op tijd uit de koelkast te halen?

Culy heeft de tip: raspen!

Hoe maak ik mimosa’s voor de kerstbrunch?

Mimosa is een cocktail die bestaat uit mousserende wijn (het liefst champagne) en jus d’orange. Je hebt dan ook alleen die twee dingen nodig! Zorg ervoor dat beide koud staan. Verse sinaasappelsap is uiteraard het lekkerst.

De vuistregel bij mimosa is dat je gelijke delen alcohol en citrussap gebruikt. Hoeveel ml dat precies is hangt af van de grootte van je glas, maar met een maatbeker kun je ervoor zorgen dat de verhouding mooi 50/50 is. Giet eerst de wijn in het glas, vervolgens het sap en roer niet (anders gaan de bubbels eruit).

Coquilles bakken, hoe doe ik dat?

Coquilles bakken kost je heel weinig tijd; ideaal! Maar het is wel zaak dat je er steeds bij blijft staan.

Dep de coquilles om te beginnen droog met keukenpapier en breng op smaak met peper en zeezout. Verwarm vervolgens de roomboter in een koekenpan en laat bruisen totdat de boter bruin kleurt.

Bak de coquilles één à twee minuten per kant in de boter en lepel de boter er continu overheen. Serveer ze bijvoorbeeld met doperwtenpuree:

Coquilles met doperwtenpuree, citrus en verse tuinkruiden

Wat zijn makkelijke toetjes voor Kerst?

Easy peasy, dat is waar je naar op zoek bent. Geen nood! Ook qua makkelijke toetjes is er genoeg keuze. Wat dacht je van…

Makkelijk hoeft echt niet simpel te smaken!

header koffiemousse ottolenghi
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Hoe kan ik ragout maken?

Ga je voor de klassieke pasteitjes gevuld met ragout? Goede keuze! Of je nu voor een kippen-, runder- of paddenstoelenragout gaat: ons basisrecept werkt altijd.

Net als bij jus, begint een ragout met het maken van een roux. Die bestaat uit gelijke delen gesmolten boter en bloem, die je samen nog een paar minuutjes ‘bakt’. Het moet een egale massa zijn die loslaat van de pan. Giet de nog hete bouillon al roerend bij de roux totdat je bijna de gewenste dikte hebt.

Breng de ragout op smaak met peterselie, zout, peper, worcestershiresaus en room. Snijd kip of andere vlees in stukjes, voeg toe aan de ragout en houd warm op laag vuur. De precieze hoeveelheden check je in het recept.

Toch nog onzeker? Misschien heb je iets aan onze tips:

Met deze tips lukt je ragout altijd

Help, hoe koud moeten bubbels staan voor de borrel?

Een lekker glaasje mousserende wijn in huis gehaald voor bij je kerstige borrel? Superfeestelijk! Maar eh, hoe serveer je die eigenlijk? Te koude temperaturen onderdrukken de smaken, maar serveer je een mousserende wijn te ‘warm’, dan loop je het frisse accent van de wijn mis.

Hoe vind je dan de juiste balans? Als je je wijn in de ochtend in de koelkast zet, dan is ‘ie perfect als je ‘m rond de namiddag wilt openen. Een koelkast staat gemiddeld rond de 4 graden, maar de bubbel komt vanzelf op de juiste drinktemperatuur (7 à 8 graden) als je deze uit de koelkast haalt en bij kamertemperatuur inschenkt.

Wanneer zijn mijn stoofpeertjes goed?

Stoofperen moet je eerst koken voordat je ze kunt eten, anders is de peer niet eetbaar. Als de peren zijn geschild en gesneden, spoel je ze af. Leg de peren in een pan, zet ze net onder water en zet de pan op het vuur.

Laat de stoofpeertjes op een zo laag mogelijk vuur koken. Stoofperen koken doe je net zo lang tot ze zacht en rood van kleur zijn. Vaak zijn de peren na een uur al gaar, maar na ongeveer 2 tot 4 uur koken zijn ze ook mooi rood. Geduld is een schone zaak, zeggen ze toch?

De allerbeste indicator is echter de smaak. Check die na 2 of 3 uur even, zodat je zeker weet dat je peertjes perfect zijn. En het lekkerste recept voor stoofpeertjes? Dat vind je natuurlijk op Culy.

Stoofperen koken: zo maak je de lekkerste stoofpeertjes zelf

Stoofpeertjes met Licor 43 en kaneelijs
Bron: Licor 43

Er komen vegetariërs op bezoek, welke vegetarische kerstrecepten moet ik hebben?

Geen nood, vegetarische kerstrecepten zijn er in overvloed. Je inspiratie vind je in deze lijstjes:

Met toetjes kan het eigenlijk niet misgaan, hoewel je de gelatine in bijvoorbeeld bavarois misschien wilt skippen.

Hoe maak ik de perfecte gin-tonic?

De perfecte gin-tonic is hémels, maar je moet er ook maar net geluk mee hebben. Of toch niet? Wij hebben de perfecte verhoudingen voor je. Men neme: 1 deel gin (30-50 ml), 3 delen tonic (90-150 ml), ijsklontjes en garnituur (zoals verse basilicum, komkommer, limoen, kaneel en/of appel). Alles over onze favoriete gins én tonics vind je hier:

Zo maak je de perfecte gin-tonic

Niet zo’n fan van gin-tonic? Deze cocktails passen ook goed bij kerst:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.