Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 5 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Citroenen invriezen: het kan, het is een goed idee en zo doe je het

Citroenen zijn de supersterren van de keuken: hun frisse en zure smaak tilt elk gerecht naar een hoger niveau. Maar wist je ook dat je deze gele goedzakken kunt invriezen én dat dat ook nog eens een briljant idee is? In dit artikel gaan we je vertellen hoe je citroenen kunt invriezen en waarom dit een game-changer is voor je gerechten.

Dus pak een citroen (bevroren of niet) en doe er je voordeel mee.

Kun je citroenen invriezen?

Een citroen die zijn zure smaak verliest voordat je hem kunt gebruiken? Dat willen we niet! Gelukkig kun je citroenen invriezen. En het wordt nog beter: je kunt niet alleen citroenen, maar ook andere citrusvruchten in de vriezer gooien. Maar laten we ons concentreren op de citroen, want daar hebben we toch een beetje een zwak voor. Ben je bijvoorbeeld van plan om naar het zonnige Amalfi te rijden of wil je een voorraadje citroenen inslaan op de markt? Geen probleem! Als je ze invriest, blijven ze maandenlang vers en bruikbaar.

Hoe moet je hele citroenen invriezen

We geven toe: een citroen in z’n geheel in de vriezer gooien, daar hadden wij nog niet eerder aan gedacht. Toch doen we niet anders, nu we weten dat dit kan. Oké, we later er toch een paar op de fruitschaal liggen omdat dat zo gezellig staat.

Wil je citroenen in hun geheel invriezen, dan moet je ze eerst goed schoonmaken onder stromend water. Dep ze hierna helemaal droog met keukenpapier. Je wilt tenslotte niet dat er druppels water ijs gaan vormen rondom de citroen. Hierna is het simpel: stop de citroenen in een ziplock-zakje met de datum erop of stop ze los in de vriezer.

De citroenen blijven in hun geheel zo’n vier maanden vers in de vriezer. Heb je zo’n gele citrusbom nodig voor een gerecht? Haal hem dan de ochtend van tevoren uit de vriezer zodat ‘ie goed kan ontdooien.

citroenen invriezen stock unsplash
Bron: Unsplash

Hoe moet je citroenschijfjes, partjes of schillen invriezen?

Een verfrissend drankje tijdens een zomerse barbecue is niet compleet zonder een schijfje citroen. Maar wat doe je met de overgebleven citroenschijfjes aan het einde van de avond? Weggooien is zonde. Invriezen is het antwoord!

Hoe je dat doet? Heel makkelijk, maar wel net even anders dan hoe dat bij hele citroenen gaat. Stop je namelijk meerdere schijfjes of partjes in een ziplock-zakje en doe je dit in de vriezer, dan vriest de boel aan elkaar vast. Gevolg? Wanneer jij één bevroren citroenschijfje nodig hebt voor in de limonade, krijg je een hele klont. Niet ideaal.

Leg de schijfjes of partjes daarom eerst netjes naast elkaar op een plank en laat ze los bevriezen in de vriezer. Zijn ze eenmaal bevroren? Dan kun je losgaan en je ziplock-zakjes vullen met citroenschijfjes of partjes. Ze blijven los van elkaar en mochten ze toch aan elkaar vriezen, krijg je ze een stuk makkelijker los dan wanneer je ze niet eerst afzonderlijk van elkaar bevriest.

Citroenschillen kun je overigens (mits goed afgedroogd) in een keer in een zakje in de vriezer stoppen. Zo heb je altijd citroenschillen bij de hand voor als je een extra citrusboost wilt toevoegen aan je gerechten.

Zonnige recepten met citroen in de hoofdrol:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.