Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 18 jan 2025
Leestijd: 4 minuten

Kun je bruine plekken eten? Alles wat je wel (en misschien liever niet) wil weten

Bruine randen aan de sla, je avocado lijkt meer op een camouflageprint vanbinnen, en je banaan ziet eruit alsof ‘ie betere dagen heeft gekend. Maar kun je dat nou nog eten, of kun je het beter direct naar de GFT – of kippen – verbannen? Jouw ultieme gids voor het eten (of niet) van fruit en groenten met een vlekje.

Want verspilling is zó 2010.

Bruine plekken op fruit en groenten: wat is dat eigenlijk?

Terug naar de basis. Die bruine plekken zijn meestal een teken van oxidatie (denk aan appels die bruin worden als ze een tijdje in de lucht liggen) of kneuzingen door vervoer of opslag. Niet bepaald smakelijk om te zien, maar vaak totaal niet schadelijk.

Zolang er geen schimmel op zit of gekke geurtjes vanaf komen, is het in veel gevallen veilig om te eten. En eerlijk: die bruine plekken zien er misschien minder aantrekkelijk uit, maar ze zijn meestal nog prima eetbaar.

Schimmel eten
Bron: Unsplash

Sla met bruine randen

De eeuwige kwestie: wat doe je met die bladeren sla die meer bruin dan groen zijn? Wanneer de bruine randjes oppervlakkig zijn, kun je ze gewoon wegsnijden. De rest van de sla is vaak nog goed, al kan het zijn dat het blad wat minder knapperig is.

Onze tip: Is je sla alleen maar een beetje verlept? Hangende sla knapt op in een badje ijskoud water. Laat het een paar minuten weken en het is weer zo fris als je ‘m het liefst ziet. Zo kun je verlepte sla weer oppeppen.

Verlepte sla oppeppen? Met deze doodsimpele truc werkt het echt!

Avocado met bruine plekken

Een groente (of nou ja, officieel fruitsoort) die zelden perfect is: de avocado. Die bruine plekjes zijn meestal het resultaat van kneuzingen of overrijpheid. Zeker niet schadelijk dus, maar de smaak kan wel wat bitter zijn en de structuur wordt ook wat draderig.

Wat te doen? Snijd de bruine plekken weg en gebruik de rest voor deze allerlekkerste guacamole. Niemand die het ziet.

Halve avocado over? Met deze tip wordt ‘ie nooit meer bruin

Bananen met bruine schil of plekjes

Bananen met bruine plekken op de schil zijn vaak superzoet vanbinnen. Perfect voor smoothies, bananenbrood of – er zijn mensen die er zelfs de voorkeur aan geven – gewoon om zo op te eten.

Maar als het vruchtvlees zelf volledig bruin is? Even checken: zachte bruine vlekken zijn nog eetbaar, maar als de banaan volledig papperig is en de fruitvliegen eromheen draaien, dan kun je er niet veel meer mee. Tip van ons zodat je bananen niet meer weg hoeft te gooien: zo bewaar je bananen het langst.

Bruine plekken
Bron: Unsplash

Appels met bruine plekken

Een appel met een bruine plek ziet er misschien een beetje sneu uit, maar dat betekent niet dat hij meteen de prullenbak in moet. Die plekken ontstaan vaak door kneuzingen, maar zijn meestal nog prima eetbaar. Snijd de bruine plek weg en de rest van de appel is nog helemaal op z’n best. Of gebruik ‘m in een appeltaart of een smoothie – niemand die die bruine plek nog terugziet.

Schimmel: het punt zonder terugkeer

Over schimmel bij fruit en groenten valt een hoop te vertellen. In het kort: bij zachte producten zoals aardbeien, tomaten of perziken kan de schimmel zich door het hele stuk verspreiden, zonder dat je het kunt zien. Naast dat het niet lekker smaakt, is het daarom beter om het weg te doen. Ligt het in de koelkast, dan kan de schimmel zich ook makkelijk verspreiden, let daar dus mee op.

Bij harde groenten zoals wortels of een stuk kaas kun je de schimmel ruim wegsnijden, zolang de rest er nog fris uitziet. Meer informatie vind je terug in dit artikel over schimmel in fruit en groenten van het AD.

bruine plekken sla
Bron: Pixabay

Verlepte groenten

Groenten zoals wortels of paprika’s die een beetje slap zijn geworden, zijn nog prima te eten. Die wortel mag dan geen schoonheidsprijs meer winnen, maar zoals we eerder al een tip gaven voor verlepte sla, geldt voor veel groenten: na een paar minuten in koud water is hij weer knapperig. Ook belangrijk om te te onthouden: in een wortelsoep of paprikastoof merk je er helemaal niets van.

Wanneer mag iets linea recta de vuilnisbak in?

Als je fruit of groenten stinken, slijmerig zijn geworden of een vreemde kleur hebben gekregen (we kijken naar jou, vergeten komkommer in de groentela), is het écht tijd om afscheid te nemen.

Behoeft aan meer bewaartips?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.