Marit Weijs
Marit Weijs Kooktips 15 mei 2025
Leestijd: 4 minuten

Barbecue-blunders: deze fouten maakt (bijna) iedereen, en zó voorkom je ze

Nu de zon zich weer vaker laat zien en de geur van geroosterd vlees in de lucht begint te hangen, weet je: het barbecue-seizoen is officieel geopend. Tijd om het rooster af te stoffen, marinades te maken en stokbrood in te slaan. Maar… voor je je eerste spies op het vuur legt, is het goed om even stil te staan bij de dingen die vaker misgaan dan je denkt. Want satéstokjes die in de fik vliegen? Dat is nog maar het begin. Dit zijn de meest gemaakte barbecuefouten – en hoe je ze voorkomt.

En zo komen je barbecuegerechten pas écht als winnaars uit de bus.

1. Satéstokjes die in de fik vliegen

Houten satéprikkers zijn ideaal voor het rijgen van spiesjes, maar gooi je ze zonder voorbereiding op een hete grill, dan veranderen ze in een soort lucifers. Dit komt doordat droog hout natuurlijk snel vlam vat.

De oplossing is ontzettend eenvoudig, maar wordt vaak vergeten: week je stokjes minimaal 30 minuten in water voor je gaat grillen op de barbecue. Zo worden ze vochtiger en kunnen ze beter tegen de hitte. Sommige mensen gebruiken zelfs wijn of bier om ze extra smaak mee te geven. Leuk, maar niet per se nodig.

@1.800.brzy

Summer calls for grilling and eating outside 🍗🫑🥔🥒🥩 #bbq #bbqnight #summergrilling #summermeals #hostingideas #hosting #grilling #skewers #veggieskewers

♬ Wes Anderson-esque Cute Acoustic – Kenji Ueda

2. Iets te enthousiast

Je hebt de kolen net aangestoken en kunt niet wachten, maar als je nu al begint met grillen, gaat het helemaal mis. Rauw vlees en een verbrande buitenkant is dan wat je krijgt. Wacht tot de kolen op de barbecue witgrijs zijn en bedekt met een dunne aslaag, dan weet je dat ze heet genoeg én stabiel zijn.

Een handige truc: houd je hand ongeveer 10 cm boven het rooster. Kun je het daar zo’n 4 à 5 seconden houden? Dan zit je goed qua temperatuur, en is het grillen geblazen.

3. Te ongeduldig

Je herkent het misschien: iemand staat een beetje hyperactief te flippen met een tang, maar je vergeet dat grillen heel veel geduld vraagt. Door vlees steeds om te draaien, krijgt het geen kans om een mooie korst of grillstreep te vormen. Daarnaast verklein je ook nog eens de kans op een sappig eindresultaat.

Wat moet je dan wel doen? Keer je vlees maar één keer om, en gebruik daarbij een timer. Voor een hamburger of steak van ongeveer 2 à 3 centimeter dik kun je uitgaan van 3 tot 4 minuten per kant op directe hitte, voor een medium-rare resultaat.

Je kunt het nog preciezer checken met een thermometer: bij rundvlees zit je goed rond de 55 tot 60 graden Celsius, bij kip moet je richting de 70 tot 75 graden gaan.

Photo by Andrik Langfield on Unsplash

4. Marinade kan snel verbranden

Een zoetige marinade met honing, ketjap of BBQ-saus? Heerlijk. Maar suiker verbrandt sneller dan je denkt, en dat zorgt voor een zwarte korst, die nog bitter kan smaken ook. Wil je tóch zo’n sticky marinade gebruiken? Grill je vlees dan eerst zonder de marinade op de barbecue en smeer de saus er pas op in de laatste paar minuten. Zo krijg je een mooie glans en de juiste smaak, zonder verbrand resultaat.

De ultieme marinade voor vlees voor op de barbecue

5. Schoonmaken is de sleutel tot je succes

Oude etensresten op het rooster zorgen niet voor ‘extra smaak’, maar worden juist een gegarandeerde aangebakken ellende. Maak je rooster altijd schoon vóór én na het grillen. Een harde staalborstel werkt heel goed, maar voor wie het echt goed wilt aanpakken: verhit het rooster eerst even, dan kunnen de restjes goed loskomen en poets je ze er makkelijk af. Of gebruik dit alledaagse ingrediënt.

Je barbecue snel schoonmaken? Met dit alledaagse ingrediënt gaat het als een speer

6. Alleen vlees op de barbecue

Natuurlijk zijn burgers en spareribs de favoriet, maar vaak wordt vergeten dat groenten net zo geschikt zijn voor op de barbecue. Denk aan aubergine, paprika, maiskolven, courgette, paddenstoelen of zelfs sla. Je moet ze licht insmeren met olie, doe er wat kruiden erbij en je hebt een smaakvol, rookachtig bijgerecht waar zelfs alle carnivoren ontzettend blij van worden.

Zag je niet aankomen: deze verrassende ingrediënten kun je óók barbecueën

Photo by Hulki Okan Tabak on Unsplash

7. Koud vlees op de barbecue

Veel mensen halen vlees rechtstreeks uit de koelkast en leggen het meteen op de barbecue. Maar dat is geen goed idee. Het vlees schrikt zich dan een hoedje. Letterlijk. Want het kan gaan krimpen, en de buitenkant kan te snel garen of zelfs verbrandt, worden terwijl de binnenkant nog rauw is.

Laat vlees daarom minstens 30 minuten tot een uur op kamertemperatuur komen, afhankelijk van de dikte. Dit zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatiger gaart, minder snel uitdroogt en je makkelijker een mooie korst kunt creëren. Zeker bij steaks, kipfilets of dikke hamburgers maakt dit een groot verschil. Vooraf even plannen wat je op de barbecue gaat leggen dus, dan is het eindresultaat stukken beter.

Voor je aan de slag gaat: dit wil je ook nog weten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.