Melvin Sturm
Melvin Sturm Kooktips 24 apr 2025
Leestijd: 2 minuten

Voor eens en altijd: kun je nou beter wel of niet bakken in extra vierge olijfolie?

Extra vierge olijfolie wordt vaak bestempeld als vloeibaar goud in een flesje. Het wordt gesprenkeld over salades, we dopen er broodjes in en we gebruiken het als finishing touch op pasta’s en gegrilde groenten. Zodra het fornuis aangaat, breekt vaak de twijfel uit: mag je nou wél of níet bakken in extra vierge olijfolie? Het antwoord is eindelijk minder mysterieus dan je denkt. Culy schept voorgoed duidelijkheid.

De mythe dat je niet zou mogen bakken in extra vierge olijfolie komt voort uit het idee dat de olie een ‘laag rookpunt’ heeft (het moment waarop olie begint te roken en de vetzuren afbreken). Dat zou schadelijke stoffen opleveren én de delicate smaak van de olie aantasten. Zeggen ze.

Maar laten we even terugspoelen. Niet alle extra vierge olijfolie is gelijk. De kwaliteit, herkomst, zuiverheid én het vochtgehalte kunnen een groot verschil maken in hoe smaakvol de olie blijft bij verhitting.

Wat zegt de wetenschap?

Studies laten zien dat goede kwaliteit extra vierge olijfolie veel meer kan weerstaan dan veel andere oliën bij verhitting. Dankzij de antioxidanten en onverzadigde vetzuren (de gezonde jongens!) blijft de olie relatief goed bestand tegen hoge temperaturen – zélfs beter dan bijvoorbeeld zonnebloemolie.

Heel veel soorten olie op een rij: wanneer gebruik je welke olie?

Sterker nog: bij een gemiddelde baktemperatuur van 160 tot 180 graden (denk: groente wokken of een visje bakken), houdt extra vierge olijfolie zich prima staande.

vis bakken
Bron: Suwanphoto via Adobe Stock

Wat betekent dat nu?

Bakken in extra vierge olijfolie mag dus gewoon. Mits je een paar dingen in de gaten houdt.
Kwaliteit is het belangrijkste. Kies voor een extra vierge olijfolie van goede herkomst (koudgeperst, donker flesje, geen muffe geur).

Hoewel de olie flink heet kan worden, moet je niet overdrijven. Vermijd extreem hoge hitte. Voor frituren op 200+ graden kun je beter een andere olie kiezen.

Conclusie: we kunnen de mythe met een gerust hart loslaten. Je mág absoluut bakken in extra vierge olijfolie. Sterker nog, het is een gezonde én smaakvolle keuze – zolang je de olie niet laat walmen of oververhitten.

Extra vierge olijfolie
Bron: Unsplash

Meer inspiratie:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.