Redactie
Redactie Inspiratie 16 sep 2014
Leestijd: 2 minuten

Zo schep je in 4 stappen orde in je voorraadkast

Een bekend culinair probleem: je wil ‘s avonds een lekkere pasta maken, en sjeest vanuit je werk naar de supermarkt voor de ingrediënten. Eenmaal bij het Italiaanse schap aangekomen vraag je jezelf af: had ik nu al spaghetti in huis? Of penne? “Hmm, voor de zekerheid toch maar een pak meenemen. Oh, het is 3 halen, 2 betalen! Dat kan ik niet laten liggen!”

Thuis aangekomen tref je nog drie onaangebroken zakken pasta aan, waar je makkelijk voor een weeshuis mee had kunnen koken. Oeps! Je durft de drie gloednieuwe pakken er bijna niet naast te zetten…

Tijd voor actie!

Okee, dat moet anders. Het is tijd om orde te scheppen in de voorraadkast, zodat je daarna beter wat je in huis hebt, en dus veel meer budgetwise kunt gaan koken. En dat gaan we samen aanpakken!

Stap 1: inventariseren

Net als een kleine inventarisatie als je aankomt in een vakantiehuisje, gaan we thuis ook een rondje maken. Pak je mobiel, tablet of laptop en noteer ALLES wat in je voorraadkast staat. Makkelijker gezegd: alles wat niet koud staat en wat een iéts langere houdbaarheidsdatum heeft. Het is even een werkje, maar als je deze lijst eenmaal gemaakt hebt, is bijhouden een koud kunstje.

Stap 2: groeperen

Maak overzichtelijke groepen in deze voorraadkast-lijst. Denk: alle blikjes, pasta en rijst, bakproducten, snoep en koek, et cetera.

Stap 3: checken & bijhouden

Als je lijst in je mobieltje staat opgeslagen (bijvoorbeeld via Google Docs of in je mail), kun je deze lijst altijd raadplegen als je in de supermarkt staat. Koop je nooit meer dubbel! Natuurlijk moet je deze lijst wel bijhouden, iedere keer dat je nieuwe voorraadkastproducten koopt. Maar da’s nu een fluitje van een cent.

Stap 4: koken vanuit de voorraadkast

Stel jezelf nu elke week één avond het doel om (bijna) helemaal te koken vanuit je voorraadkast. Het zal je verbazen hoeveel je met elkaar kunt combineren! En daarna is het natuurlijk lekker afstrepen geblazen op je lijst.

Stock

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox 🥘

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Zo schep je in 4 stappen orde in je voorraadkast
Sluiten