Zo maak je salsa verde, de groene saus vol smaak

Culy 5 mei 2016 Inspiratie

Salsa verde, simpel gezegd: ‘groene saus’, is een van de meest diverse sauzen ter wereld. In elk land wordt -ie namelijk weer anders gemaakt en gebruikt.

In Italië, vooral in Piemonte, wordt de groene saus (bagnet vert) gemaakt met veel verse peterselie, gezouten kappertjes en ansjovis. En uiteraard de beste Italiaanse olijfolie. In sommige delen van Italië wordt er ook (geweekt) brood toegevoegd om de saus dikker te maken. De Italiaanse gremolata is ook weer een variant op salsa verde.

De Franse sauce verte lijkt op de Italiaanse. Vaak voegen de Franse chefs ook dragon of salie toe. Lekker!

Stock salsa verde

De Duitse Grüne Soße of Frankfurter Grie soss is weer heel anders. De Duitsers voegen hardgekookte eieren toe en gaan los met verse kruiden, zoals komkommerkruid, zuring, kervel, bieslook en peterselie. Maar je vindt in de Duitse saus soms ook dille, citroenmelisse, basilicum en soms zelfs spinazie. Sommige sauzen worden romiger gemaakt met karnemelk, kwark, zure room of yoghurt.

In Argentinië hebben ze een pittigere variant: chimichurri. Met veel kruiden én rode peper de perfecte saus voor bij geroosterd vlees.

Sowieso is salsa verde dé saus in de Mexicaanse en Zuid-Amerikaanse keuken. Vaak wordt de saus extra opgespiced met pepertjes (bijvoorbeeld jalapeño), ui, koriander en limoen. Je vindt de salsa in een chili, als dip bij tortilla chips, als dressing in taco’s of als saus bij gegrild vlees en vis.

Steak chimichurri stock

Zo maak je salsa verde

Onze favoriet is de Italiaanse variant, met veel zuur en zout (zie onze boodschappenlijst). Maar je kunt natuurlijk zelf experimenteren met de componenten, want de bereiding is hetzelfde.

Voor een salsa verde hak je alle ingrediënten, behalve de olijfolie, fijn in een keukenmachine of hakmolen. Giet beetje bij beetje de olie erbij tot de saus dikker wordt. Heerlijk op een sandwich, bij vlees of vis, op een pizza of als dip bij brood.

Lees ook dit heerlijke recept voor krokante zalm met salsa verde en linzen.

Pork Steak, Zucchini and Aubergine with Salsa Verde

Voor ongeveer 250 ml saus:

  • 2 eetlepels kappertjes (liefst de gezouten variant)
  • 2 ansjovisfilets (op olie)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bosje verse bladpeterselie
  • Klein bosje verse basilicum
  • Sap van 1 citroen
  • 60 ml extra vergine olijfolie
  • Zout en peper, naar smaak
Reageer op artikel:
Zo maak je salsa verde, de groene saus vol smaak
Sluiten