Zalm is niet altijd zo gezond als je denkt (en veel vetter dan verwacht)
Zalm heeft een gezond imago, maar volgens de Keuringsdienst van Waarde is dat niet helemaal terecht. Het programma onthulde namelijk dat zalm uit de supermarkt vaak wel vijf(!) keer zo vet is als wilde zalm. Dat maakt de vis gelijk een stuk ongezonder dan je denkt, maar of je daarom moet stoppen met zalm eten…
Kweekzalm versus wilde zalm
De supermarktvis is vaak zo vet omdat het een kweekzalm is. Een wilde zalm legt enorme afstanden af in koud water, jaagt zelf op kleinere vissen en eet gevarieerd. Daardoor blijft hij slanker en zit zijn vet vol gezonde omega-3 vetzuren.
De kweekzalm daarentegen leeft in een bassin waar hij nauwelijks beweegt en krijgt speciaal voer vol vetten en oliën, zodat hij snel groeit. Dat maakt de vis zachter en vetter en dat proef je ook: het vlees is vaak lichter van kleur en romiger van structuur.
Waarom je beter zalm op de huid kunt kopen (en misschien ook wel bakken)
Gezonde of ongezonde vetten?
Toch is dat niet per se goed nieuws voor wie zalm wil kopen. Dat extra vet bevat namelijk niet alleen gezonde omega-3’s, maar ook meer verzadigd vet en omega-6 vetzuren. Vooral dat laatste krijg je via andere voeding al genoeg binnen.
7x de lekkerste recepten met zalm om je (vette) vingers bij af te likken
Daarnaast kunnen vetoplosbare verontreinigingen, zoals resten van bestrijdingsmiddelen, zich juist ophopen in dat vet. En omdat kweekzalm zoveel vetter is, neemt hij er dus ook meer van op. De voedingswaarde van kweekzalm is dus een stuk schever: wel meer vet en calorieën, maar minder van de juiste vetten in verhouding.
Moet je kweekzalm uit je dieet weren?
Dat betekent niet dat je de vetgemeste vis moet schrappen. Hij is nog steeds rijk aan eiwitten en omega-3’s, maar als je het gezonder wilt aanpakken, is wilde zalm de betere keuze. Die heeft minder totaal vet, een gunstiger verhouding tussen omega-3 en omega-6, en komt vaak uit schoner water. Je herkent hem aan het diepere oranje vlees en een wat stevigere structuur.
Wie gezondere zalm wil kopen, kijkt het best naar de herkomst en het keurmerk. MSC staat voor duurzaam gevangen wilde vis, ASC voor verantwoord gekweekte vis. Toch zegt geen van beide iets over het vetgehalte, dus lees vooral het etiket goed. Wilde zalm is vaak afkomstig uit Alaska of de Stille Oceaan.
Meer weten? Viskenner Bart van Olphen vertelt je alles over wilde zalm:
Onze populairste artikelen van deze week:
- 7x recepten voor een relaxed etentje thuis (+ toetjestips!)
- Dit is de truc waardoor pompoen snijden en schillen eindelijk makkelijk wordt
- Lasagne met garnalenragù en rokerige habanero-olie
- Mexicaans stoofvlees (barbacoa) met polenta
- Ode aan Jonnie Boer: Zwolsche Stoof
- Sauzige gnocchi ovenschotel met mozzarella en Italiaanse worstjes van Nonna
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F12%2Fstefan-schauberger-QyvNH3HYSwU-unsplash.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F09%2Fzalm-met-huid.jpeg)