Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 14 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Culy ontdekt: dit wil je zien en proeven in week 33

Wat wil je gezien en geproefd hebben? Op de Culy-redactie ontdekken we elke week zóveel nieuwe producten, dat we besloten om ze gewoon te bundelen. Iedere maandag, aan het begin van een verse week, delen we onze nieuwste lekkere ontdekkingen met je. Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste foodtrends en innovaties. Wat trof de Culy-redactie aan voor week 33? Find out!

Deze week: natto, Molukse koffie en nieuwe worst van Brandt & Levie.

5x nieuwe ontdekkingen voor week 33

1. Voor wie durft: natto

Ken je natto nog? Waar je vroeger nog naar de beter gesorteerde toko moest, ligt het product nu ook tussen de vleesvervangers bij de Ekoplaza. Voor wie even een reminder nodig heeft: natto zijn sojaboontjes die volgens een eeuwenoud principe en met behulp van de bacillus subtilis bacterie worden gefermenteerd.

Wat natto onmiskenbaar natto maakt zijn de ultradunne, slijmerige draden die als een soort web tussen de gefermenteerde sojaboontjes inzitten. Je moet ervoor openstaan, maar wie ‘ns wil proeven weet waar hij moet zijn.

Natto is te koop bij Ekoplaza of bij grotere toko’s. 

2. Nieuwe worst van Brandt & Levie: cheddar jalapeño

Eens in de zoveel tijd brengen de worstenmakers van Brandt & Levie een nieuwe seizoensworst uit en van hun laatste toevoeging worden we behoorlijk enthousiast. Cheddar en gerookte jalapeño is het geworden – een lichtjes gewijzigde versie van een oude favoriet.

Al eerder bleek namelijk hoe het scherpe van cheddar perfect past bij de BBQ-worst uit hun assortiment. Met de toevoeging van gerookte jalapeño (chipotle) beloven de worstenmakers dit keer een extra rokerige barbecue-aroma en wij geloven het graag.

De nieuwe seasonal droge worst met cheddar en jalapeño is online te bestellen via de webshop van Brandt & Levie

3. Oat matcha latte in blik

In een tijd waarin de matcha latte weer populairder is dan ooit kon een blikvariant niet uitblijven. De vraag bij mixdrankjes in blik is echter steeds: hoe lekker zijn ze nou echt? Bij de versie van Minor Figures hebben we daar gelukkig alle vertrouwen in.

Hun havermelk wordt niet voor niets gelauwerd door menig barista en een vleugje matcha erbij kan dat alleen maar beter maken. Dus: drukke ochtend en geen tijd om zelf matcha latte te maken? Zo’n blikje uitschenken op een paar klontjes ijs is voortaan het enige wat je nog hoeft te doen.

De oat matcha latte in blik van Minor Figures is onder meer te koop bij STACH. 

4. Limited edition whisky

De Japanse destilleerderij House of Suntory bestaat 100 jaar en dat vieren ze met exclusieve limited edition whisky’s. Hieronder vallen limited labels van de Yamazaki 18 Year Old Mizunara, de Hakushu 18 Year Old Peated Malt whisky, vlaggenschip Yamazaki Single Malt 12 Year Old en Hakushu Single Malt 12 Year Old.

Wie hun whisky’s een beetje kent, weet dat hun karakters naast subtiel en verfijnd ook complex en eigenzinnig zijn. Een select groepje Amsterdamse horecazaken serveren de limited editions maar zelf in huis halen kan ook. Wie aast op collector’s items: dit is je kans.

Navigeer naar de exclusieve slijterijen als Ton Overmars en Cane & Grain in Amsterdam.

5. Molukse koffie

Koffie uit de Molukken? Da’s eens wat anders! Voor de mensen van Kopi Melanesia – een team met Molukse roots – was het een bewuste keuze om de rijke koffieproductie uit de eilandengroep bij ons in de kijker te zetten.

Hun ”Moluccan Spices” is een kruidige koffie waarbij de koffiebonen gezelschap krijgen van kruidnagel en nootmuskaat – een bijzondere ‘gelegenheidskoffie’, zo je wil. Daarvoor werken ze uitsluitend samen met importeurs en leveranciers die duurzame, maatschappelijk verantwoorde keuzes maken.

De Molukse koffie is online te koop via de webshop van Kopi Melanesia

De vorige lijstjes gemist?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.