Culy
Culy Inspiratie 29 jan 2016

Wat is het verschil tussen een elektrische en heteluchtoven?

De kans is groot dat je thuis een elektrische of heteluchtoven hebt, maar wat is nu precies het verschil? 

Heteluchtoven

Het belangrijkste verschil zit ‘m in de ingebouwde ventilatoren van de heteluchtoven. Deze zorgen ervoor dat de warme lucht (afkomstig van onder én boven) gelijkmatig wordt rond geblazen, waardoor de warmte overal komt en je minder last hebt van zogenaamde hot spots.

Doordat de warmte wordt rond geblazen, moet je er wel rekening mee houden dat de randjes van schalen niet te hoog zijn en dat je schalen niet afdekt. Dit kan namelijk in de weg staan van gelijke garing.

verschil tussen een elektrische en heteluchtoven oven stock2

Een voordeel van de heteluchtoven is dat je rekjes en bakplaten niet per sé in het midden van de oven hoeft te schuiven, want de hitte komt overal wel.

Tot slot is deze ovensoort een stuk sneller. Niet alleen in het voorverwarmen, maar ook bij de garing van gerechten. Zet daarom de temperatuur iets lager óf bak 25% korter. Dit is natuurlijk afhankelijk van het soort gerecht.

Bakplaat soesjes stock oven

Elektrische oven

Anders dan bij de hierbovengenoemde soort, komt de warmte in een elektrische oven alleen van onder.

Hierdoor krijg je automatisch meer te maken met hot spots, maar blijft de temperatuur sneller steady doordat het voorverwarmen langer duurt. Dit kan tijdens het bakken van taartjes en koekjes een groot voordeel zijn!

chocolade cake brownies stock

Hierdoor kun je makkelijk van een gegeven temperatuur en bereidingstijd in een recept aan, dan bij een heteluchtoven.

Een nadeel van de elektrische oven is dat je rekjes en platen, tenzij anders aangegeven, in het midden moet schuiven. Hierdoor kan er voldoende warmte van onder komen, en doet de gestegen warmte ook zijn werk het best.

Oven stock

Tips

Of je nu een hetelucht- of elektrische oven gebruikt: het belangrijkst is dat je jouw oven leert kennen. Hang daarom (desnoods tijdelijk) een oventhermometer op zodat je precies weet of de aangegeven temperatuur wel klopt.

Hoewel het in een heteluchtoven in principe overal even warm zou moeten zijn, merken wij zelf thuis dat dat echt niet altijd zo is. Zo is onze oven het warmst links achterin. Doe er je voordeel mee!

En ben je in het bezit van een elektrische oven? Denk dan altijd een paar stappen vooruit. Het kan namelijk aardig wat tijd in beslag nemen voordat hij op de gewenste temperatuur is, maar ook tijdens het koken zelf duurt het langer om bijvoorbeeld iets warmer of kouder te worden.

Oven Thermometer
Reageer op artikel:
Wat is het verschil tussen een elektrische en heteluchtoven?
Sluiten