Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 4 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Cheers: de lekkerste digestieven om te drinken na het eten

Bij veel restaurants zie je op de drankenkaart een apart kopje met ‘digestieven’ staan. Maar wat is dat eigenlijk, zo’n digestief? Wanneer drink je het? En welke digestieven zijn lekker om te drinken? 

De Italianen en Fransozen hebben het maar goed bekeken. Niet alleen beginnen ze de maaltijd met een drankje – een zogeheten aperitief – ze sluiten ‘m ook nog eens af met drank. Een digestief, noemen ze dat. Niet alleen is het een extra gelegenheid om een drankje te drinken: een digestief zou ook nog eens je spijsvertering bevorderen.

En een digestief is ook een goed alternatief voor een dessert. Je kunt zo’n digestief naast je kopje koffie drinken, of gewoon daarna. Beter niet tijdens de maaltijd, want deze dranken bevatten doorgaans een hoog alcoholpercentage.

Je hebt vast weleens gehoord van Armagnac, Cognac, Port of Chartreuse: allemaal vrij klassieke digestieven. Wij zochten een paar hippere alternatieven voor je uit, die je nu veel ziet. Cheers, op je spijsvertering!

Grappa

In veel Italiaanse restaurants krijg je na het eten de keuze uit verschillende soorten Grappa. Het is een Italiaanse gedestilleerde drank – en een flink sterke ook. Grappa wordt gemaakt uit distillatie van de schillen en zaden van druiven, die overbleven na het maken van wijn.

Er zijn veel verschillende soorten Grappa en dan kun je ze ook nog weer indelen in jonge en oudere. Jonge Grappa wordt altijd koud geserveerd; oudere op kamertemperatuur. Je herkent welke je hebt door de kleur: jonge Grappa is meestal kleurloos, oudere Grappa heeft een tintje, omdat het op hout heeft gelegen. Restaurant Simple in Utrecht heeft bijvoorbeeld een aantal leuke, interessante soorten Grappa in huis.

grappa

Mezcal

Bij taco’s dachten mensen jarenlang aan Tequila. Maar er is een new kid on the block: Mezcal heeft de laatste jaren enorm gewonnen aan populariteit en is nu net zo hip als laten we zeggen fried chicken.

Het verschil tussen Mezcal en Tequila is nogal treffend: beiden worden gemaakt van agave, maar waar Tequila maar van één soort agave gemaakt mag worden, gaat Mezcal alle kanten op. Het kan van veel verschillende soorten agave worden gemaakt, uit verschillende streken. Ook heeft Mezcal een rokerige smaak, omdat de agave voor de productie wordt geroosterd. Dat maakt ‘m volgens fans nou juist zo interessant.

Agua Miel

1,329 Likes, 26 Comments – Cosme (@cosmenyc) on Instagram: “Agua Miel”

Eau de vie

Zie je ergens eau de vie (letterlijk vertaald: levenswater) op de kaart staan? Da’s een verzamelnaam voor sterke dranken die meestal worden gemaakt van vergist en gedestilleerd fruit, maar soms ook van granen en bier. Dat het een lekkere borrel oplevert, wisten de Franse en Zwitserse monniken allang, al in de Middeleeuwen maakten zij hun eigen eau de vie.

Grappig is dat er nu ook in Nederland steeds meer mensen zelf eau de vie maken.  In Denemarken is de eau de vie trouwens ook weer helemaal hot na het eten: daar noemen ze het Akvavit.

One of the most underrepresented spirit categories out there, new to Maverick! Can’t wait to get some people trying Akvavit. #spirits #maverick #booze #bar #bartender #brighton #ginandtonic #gin #Akvavit #forwarddrinking

23 Likes, 2 Comments – Thomas Gabb (@tom_mavdrinks) on Instagram: “One of the most underrepresented spirit categories out there, new to Maverick! Can’t wait to get…”

Limoncello

Bijna iedereen is wel gek op Limoncello. Niet alleen als smaakmaker in baksels als cheesecake en tiramisu, maar ook als digestief na een uitgebreide (Italiaanse) maaltijd. Door de frisse citroensmaak gaat ‘ie er eigenlijk altijd wel in.

Leuk is dat sommige restaurants hun eigen Limoncello maken, zoals Envy in Amsterdam. Maar je kunt ook makkelijk zelf Limoncello maken. Leuk voor een regenachtige zondag!

Kijk deze fles Jan genieten! ?? nieuw bij @drankvandemeisjes #limoncello #haps #janlimoen #holland

25 Likes, 1 Comments – Jan Limoen Limoncello. (@janlimoenlimoncello) on Instagram: “Kijk deze fles Jan genieten! ?? nieuw bij @drankvandemeisjes #limoncello #haps #janlimoen #holland”

Anijslikeur

Wij snappen wel dat ze in Spanje en Frankrijk graag een glaasje anijslikeur drinken na het eten: da’s full force richting je spijsvertering. Niet alleen zou een digestief bevorderend werken; anijs is ook een goed middeltje om je maaltijd zo snel mogelijk te verteren. Daarbij zou anijs ook nog een medicinale werking hebben.

Wij vinden het vooral erg lekker. Van alle Spaanse varianten (denk aan Sambuca of Anis del Mono) tot aan de Franse (als Pastis of Ricard). Kom maar door!

Danel Utrecht / pastis

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.