Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 19 apr 2025
Leestijd: 2 minuten

Waarom eten we popcorn tijdens de film?

Stel je een bioscoopbezoek voor zonder die onmiskenbare geur van versgepofte popcorn. Bijna onmogelijk, toch? Popcorn en films zijn inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar hoe is deze traditie eigenlijk ontstaan? Culy zocht uit hoe popcorn zich heeft ontpopt tot de ultieme filmsnack.

Een eeuwenoude snack

Popcorn is allesbehalve een moderne uitvinding. Archeologen hebben ontdekt dat de oudste sporen van gepofte maïs al duizenden jaren oud zijn. In een grot in New Mexico zijn gepofte maïskorrels gevonden van 5000 jaar geleden. In Peru zijn 6700 jaar oude pofmaïsresten aangetroffen. De Azteken en andere inheemse volkeren in Noord- en Zuid-Amerika gebruikten popcorn niet alleen als voedsel, maar ook voor decoratieve en ceremoniële doeleinden.

Toen Europese kolonisten in de 16e en 17e eeuw naar Amerika kwamen, maakten ze kennis met deze gepofte delicatesse en namen ze het al snel op in hun dieet (te beginnen met hun ontbijt!). Maar hoe ging gepofte maïs van een eenvoudige snack naar hét symbool van bioscoopbezoek?

Gooi eens een handje popcorn in je muesli (of granola)

culy homemade chocoladepopcorn
Nancy van Batenburg voor Culy

De opkomst van popcorn in de bioscoop

Aan het begin van de 20e eeuw waren films een elitaire aangelegenheid. Bioscopen probeerden zich te profileren als stijlvol en verfijnd, met pluche stoelen. Eten was dan ook strikt verboden in de zalen.

Dit veranderde tijdens de Grote Depressie in de jaren 30. Bioscopen werden een goedkope vorm van entertainment en trokken een breder publiek aan. Ondernemende straatverkopers zagen hun kans schoon en begonnen gepofte mais te verkopen buiten de bioscopen. Popcorn was goedkoop, gemakkelijk te maken en had een onweerstaanbare geur die mensen aantrok.

Bioscoopeigenaren merkten al snel hoeveel geld er met popcorn te verdienen viel en begonnen hun eigen machines te installeren. Zo werd popcorn de ultieme snack voor tijdens een bioscoopfilm.

Zelf popcorn maken? Met deze geweldige popcorn-hack poffen álle korrels

Unsplash

Waarom juist popcorn?

Er zijn een paar redenen waarom popcorn de ultieme filmsnack werd:

  • Goedkoop en toegankelijk: in tijden van economische crisis was popcorn een van de weinige lekkernijen die mensen zich konden veroorloven.
  • Geur en smaak: de geur van vers gepofte maïs is onweerstaanbaar en trekt automatisch mensen aan. De lichte en knapperige textuur maakt het bovendien een perfecte snack voor lange films.

Gepofte maïs blijft een van de populairste snacks ter wereld, maar de variaties zijn eindeloos. Tegenwoordig vinden we naast de klassieke zoute-, zoete- en boterpopcorn ook verrassende smaken zoals truffel, karamel en varianten met peper.

Wil je zelf experimenteren met gepofte maïs? Bekijk dan deze Culy-artikelen en recepten:

Zoute chocoladepopcorn met pindakaas

culy homemade chocoladepopcorn
Nancy van Batenburg voor Culy.nl

Meer lezen over snacks?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.