5 vragen aan… Virginie en Niven van Triptyque*: ‘Hij heeft me versierd met zijn gekarameliseerde olijf met gin-tonicgranité’
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2F5_vragen_aan_triptyque-3.png)
In Culy’s vaste rubriek ‘5 vragen aan…’ stelt de redactie steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Immers: niets is leuker dan weten wat het favoriete restaurant of de onmisbare saus is van onze culinaire helden! Dit keer leggen we ons vragenvuur voor aan twéé van die helden: Virginie van Bronckhorst en Niven Kunz van sterrenrestaurant Triptyque* in Wateringen.
Virginie & Niven – het culinaire duo achter restaurant Triptyque*
Als je het hebt over een powerkoppel in de Nederlandse gastronomie, dan kom je al snel uit bij Virginie van Bronckhorst en Niven Kunz. In hun restaurant Triptyque in Wateringen schotelen ze hun gasten een creatieve keuken gericht op lokale producten uit het Westland voor, waarin duurzaamheid nooit een bijzaak is. De gerechten zijn elegant, gelaagd en herkenbaar tegelijk – en altijd met een knipoog naar hun gedeelde liefde voor smaak.
Virginie en Niven werken al jarenlang samen aan hun culinaire avontuur. Virginie is de drijvende kracht achter de gastbeleving, terwijl Niven de creatieve leiding over de keuken heeft. Samen brengen ze niet alleen Triptyque naar een hoger niveau, maar delen ze hun visie over het 80/20-principe (tachtig procent groente en fruit op je bord) ook in hun kookboeken, zoals hun nieuwste werk Simply Good, waarin ze hun gerechten vertalen naar recepten voor thuis.
Linzen met schorseneer: een ‘simply good’ recept van sterrenrestaurant Triptyque*
5 vragen aan Virginie en Niven
1. Jullie zijn natuurlijk vaak in de keuken te vinden van Triptyque, dus hoe ziet jullie ideale vrije dag eruit, op eetgebied?
Virginie en Niven: “Een ideale dag begint met een lekkere koffie, bijvoorbeeld bij cafecito, Coffee district of Et Claire. Bij Et Claire nemen we natuurlijk graag nog wat lekkers erbij! Ontbijten bij @Seven doen we ook met veel plezier, al sinds mijn (Virginie, red.) studententijd.
Aansluitend gaan we graag lekker lunchen bij een van onze absoluut favoriete restaurants, FUKU ramen. Dit is echt een must eat voor iedereen, Jakub en Aleksandra zetten daar echt iets waanzinnigs neer. Als we meer trek hebben in dim sum, gaan we naar Oriental Palace, onze vaste stek de afgelopen 15 jaar.
En een lekker broodje? Bij Zero Zero! Wij kiezen altijd het broodje met aubergine of courgette. Daarna een borrel op het terras van de Ysbreeker of een lekker aperitief/cocktail bij Fitz bar in Pillows Hotel.”
2. Veel stellen hebben een eigen liedje. Hebben jullie als culinair koppel ook een ‘eigen’ gerecht?
“Absoluut de gekarameliseerde olijf van Niven, met toen nog de granité van gin-tonic. Dat maakte hij de allereerste keer toen ik hem zag! Dat is daardoor wel echt ons hapje, hij heeft me daarmee versierd, haha!
Restaurant Yamazato (in hotel Okura, red.) heeft ook een speciale plek in ons hart, we kwamen daar altijd met veel plezier. We hadden er een van onze eerste dates en komen daar nog altijd met heel veel plezier. Waar onze allereerste date was? Bij Vis aan de Schelde!”
3. Waar pleiten jullie nog graag voor in de culinaire wereld?
“Meer plantaardig eten op de kaart in alle horeca in Nederland, en meer aandacht in de opleidingen voor plantaardig eten.
Het liefst zouden we het nog breder trekken dan dat: hoe mooi zou het zijn als alle bedrijven, inclusief ziekenhuizen en zorginstellingen, hier meer aandacht aan zouden besteden? We laten graag zien hoe lekker grotendeels plantaardig eten kan zijn, en het zou mooi zijn als we dit zelfs groter zouden kunnen maken dan de horeca en gastronomische sector door bijvoorbeeld een adviserende functie te bekleden voor bedrijven en/of zorginstellingen.”
4. Jullie hebben natuurlijk net een tweede boek uitgebracht samen, staat er verder nog iets op de bucketlist voor Triptyque?
“We zijn vooral gefocust op plezier hebben in ons werk en met ons team, het streven is dat voort te zetten. Een echte bucketlist hebben we niet, we kijken per moment wat voor leuks er allemaal op ons af komt. Uiteraard streven we altijd naar verbetering van onszelf in kwaliteit. Maar zoals eerder gezegd, plezier hebben in wat je doet, is ons inziens het allerbelangrijkste wat wij als doel hebben.”
5. Met wie zouden jullie graag nog ooit eens samen willen werken?
“Wellicht niet realistisch, maar Thomas Keller zou geweldig zijn. Hij is een vooraanstaand chef, een inspirator, en een icoon in ons vak. Wat hij neerzet, is waanzinnig!
Binnen de landsgrenzen absoluut Jannis en Claudia Brevet, eveneens inspiratoren, mentoren, iconen in het vak en vooraanstaand culinair koppel. Én we hebben het geluk dat het ook nog eens geweldige, lieve vrienden zijn. Een keer met hen samenwerken lijkt ons dan ook heel speciaal – en waarschijnlijk zeer leerzaam.”
Meer interessante interviews:
- Ilja Gort: ‘De Italiaanse keuken is minstens zo goed als de Franse.’
- Jacob Jan Boerma: ‘De gebraden eend van mijn oma is ongeëvenaard’
- Jord Althuizen: ‘Vissensperma proeven was voor mij ook een primeur’