Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 14 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

De magie van vierkante croissants (+weekendtip om ze te krijgen)

Je moet er lef voor hebben om een iconische vorm als die van een croissant te transformeren naar een geometrisch blok, maar sommige patissiers komen ermee weg. Alexandre Scour bijvoorbeeld, die zijn vierkante croissant aanstaande zaterdag in Wils Bakery zal verkopen.

Croissantliefhebbers als we zijn trok dat natuurlijk onze aandacht. Want hoe zit dat eigenlijk precies met die kubusvormige croissants?

Kubusvormige croissants

Een filmpje uit een bakkerij in Toronto laat zien hoe het maken van zo’n croissant in zijn werking gaat. Eigenlijk is het best logisch: croissantdeeg wordt in vierkante plakken uitgesneden en gestapeld in een kubusvormige vorm. Hoewel het er allemaal best afgemeten uitziet, blijkt dit principe een geweldige bestemming voor restjes deeg van reguliere croissants.

En kijk eens hoe groot de bevrediging is wanneer zo’n perfecte, blokvormige croissant uit zijn vorm komt geschoven. Ons doet het denken aan de liefdesbaby tussen brioche en croissant en dat is heel, héél positief. Sommige patissiers doen daar nog een schepje bovenop en vullen de croissants ook nog eens met onweerstaanbare vullingen.

Creaties van Alexandre Scour

Eén van de patissiers die zich eraan waagt, is Alexandre Scour. In het verleden deed hij dat al voor verschillende Amsterdamse zaken. Zo bedacht hij eerder al een versie voor Kometen Brood, voor de gelegenheid gevuld met een crème van pumpkin spice en koffie. Ook Vanderveen verkocht ze eerder van zijn hand. Elizabeth On Food schreef destijds nog laaiend enthousiast over het exemplaar met amandelcrème en blauwe bessencompote.

En aanstaande zaterdag is Wils Bakery dus aan de beurt. In de versie voor Wils wordt de croissant gevuld met een crème van donkere chocolade en earl grey en gekaramelliseerde hazelnoot. Culy’s Winnie mag je hiermee ten huwelijk vragen.

Vierkante croissants bij Wils Bakery

Ook zo’n kubusvormige croissant scoren? Pre-orderen kan via deze link, of ga zaterdag langs bij Wils Bakery Café tussen 11u en 17u. Tot de voorraad strekt welteverstaan – en íéts in ons zegt dat de verkoop weleens hard kan gaan.

Adres Wils Bakery Café

Stadionplein 24,

1076 CM Amsterdam

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.