Redactie
Redactie Inspiratie 23 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

Verse tuinbonen: zo kies je de beste uit

Ze zijn maar kort verkrijgbaar, maar er gaat niets boven verse tuinbonen met een klontje boter en een flinke snuf zout. Een aantal tips uit de Culy keuken voor hoe je de beste uitkiest en hoe je ze het lekkerst bereidt. 

Grote bonen & bruine plekjes

Nederlandse tuinbonen in de peul zijn slechts een week of zes verkrijgbaar, van half juni tot augustus. Het kan zijn dat je ze eerder al spot, maar dan is de kans groot dat ze afkomstig zijn uit het Zuiden van Europa.

Let bij het uitzoeken op of er genoeg bonen in de peulen zitten en of ze niet te groot zijn. Naarmate het seizoen vordert worden de bonen automatisch groter, maar daardoor ook taaier en minder smaakvol. Probeer dus het liefst de kleintjes uit te zoeken, en haal anders tuinbonen uit de diepvries of de verse gedopte bij de supermarkt.

Wees niet bang voor bruine plekken, deze zeggen niets over de kwaliteit van de bonen en kun je zien als een soort blauwe plekken van de peul zelf (en dus niet de bonen).

Duppeldoppen of niet

Eenmaal in huis komt het eeuwige dilemma naar boven; duppeldoppen of niet? Bij het duppeldoppen verwijder je niet alleen de peul, maar ook het bittere vliesje om de boontjes. Het laatste kost aardig wat tijd, maar de smaak wordt er zó veel beter op.

Om het vliesje te verwijderen kook je de gedopte bonen (dus uit de peul) twee minuutjes in licht gezouten water. Giet af en laat iets afkoelen. Nu kun je met je nagel een klein scheurtje in het vliesje maken en de groene boontjes er makkelijk uit drukken. Kook vervolgens nog een paar minuutjes of serveer ze gelijk.

Heb je geen zin in of tijd voor het dubbeldoppen? Kook dan de tuinbonen net zo lang tot ze boterzacht zijn. Laat er een klontje boter op smelten en ze zijn alsnog hartstikke lekker.

Smaakvrienden

De groene smaak van tuinbonen is heerlijk op zichzelf, maar kan ook goed met andere ingrediënten. Bekend is natuurlijk bonenkruid, wat qua smaak iets weg heeft van tijm. Ook salie, oregano en verse basilicum passen er perfect bij.

Maar dat is nog niet alles. Denk bijvoorbeeld aan doperwten, citroenrasp, geitenkaas en niet te vergeten een gepocheerd, Parmezaanse kaas of gekookt eitje. Of serveer de tuinboontjes bij witte (of groene) asperges met een spekje of ham en wat homemade Hollandaisesaus. Yum!

zuurdesembrood

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.